Ik juich voor jouEdward van de Vendel

Terug naar lijst
 

Ik juich voor jou

Titel: Ik juich voor jou
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1576 4
Illustraties: Wolf Erlbruch

Terug naar lijst

Niet skateboarden tijdens de nijlpaardentrek!

Geniet jij ook zo van de Olympische Spelen en het WK voetbal of hockey? Of sta je zelf zaterdagochtend vroeg op het sportveld, je best te doen om kampioen  in jouw sport te worden? Dan herken jij je vast en zeker in de gedichten van de dichtbundel ‘Ik juich voor jou’ van Edward van de Vendel.

‘Ik juich voor jou’ gaat over allerlei verschillende onderwerpen van sport. Natuurlijk over winnaars, maar ook over verliezers. Zo is de boodschap van het gedicht ‘Dit is het voorstel’ dat verliezers ook eens beloond moeten worden. ‘Ik juich voor jou’ gaat over blessures, prestatiedruk, supporters en zelfs sponsoring komt voorbij. Ook diverse sporten komen aan bod, zoals atletiek, kogelslingeren, boksen en skischansspringen. Er is voor ieder wat wils!

Natuurlijk is het ene gedicht wat mooier, bijzonderder, grappiger of ontroerender dan het andere. Lees dit gevoelige fragment van het gedicht ‘Bomensport’ maar eens:

En
als zelfs de takken uit zijn op gewin,
wiens armen klimmen we,
als we verloren hebben,
dan nog veilig in?


En dit grappige stukje van ‘This varkentje’:

There was this varkentje from Holland,
and this varkentje had a dream.
He wanted to be a turnkampioen,
but zijn voetbalvarkentjesteam
said: ‘What? That is for whatjes!’


Ook het titelgedicht ‘Ik juich voor jou’ is erg mooi:

En daarna juich ik dus voor jou
als je niet kunt geloven waarin je toch steeds had geloofd.
Daarna juich ik voor jou en het gejuich om je hoofd.
Voor de zon die er zijn zal en daarvan de vonk,
voor heel onze hartslag en jij daarvan de bonk.


Naast alle gedichten staat een illustratie van Wolf Erlbruch. Hij maakt prachtige, levensechte tekeningen van dieren die actief bezig zijn. Het lijkt helemaal niet raar dat de dieren sporten, zo realistisch komen zijn platen over. Blader bijvoorbeeld eens naar de afbeelding van het varken uit bovenstaand gedicht. Het varkentje is heel lief getekend: met zijn bolle buikje en dromerige blik, hangend aan de ringen. Ook de illustratie van de kogelslingerende neushoorn van het gedicht ‘Dikhuiden’ is een lust voor het oog. Hij is aandoenlijk en grappig tegelijkertijd. Het is een feest om naar de tekeningen van Wolf Erlbruch te kijken.

De illustraties in combinatie met het prachtige schrijfwerk van Edward van de Vendel maken ‘Ik juich voor jou’ tot een mooie dichtbundel. Edward van de Vendel verzint creatieve woorden als ‘bewonderpijn’, ‘hijgdopingspoor’ en ‘broedvakansi’. De gedichten worden er nog leuker en levendiger door. Dacht je dat poëzie en sport helemaal niet samen gaan? ‘Ik juich voor jou’ bewijst het tegendeel. Ontdek het zelf!

De Griffeljury van 2014 vond ‘Ik juich voor jou’ ook goed, want de dichtbundel heeft een Vlag en Wimpelprijs gekregen.

Zoek je een leesboek over sport, in plaats van poëzie? Hans Kuyper schreef ‘Het geheim van het 100e doelpunt’.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.