Ik huppel naar je lachMiriam Bruijstens

Terug naar lijst
 

Ik huppel naar je lach

Titel: Ik huppel naar je lach
Auteur: Miriam Bruijstens
Uitgeverij: Van Goor, 2018
ISBN: 978 90 003 6258 5
Illustraties: Iris Boter

Terug naar lijst

Ik huppel naar je lach

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Lees elke dag een gedicht. Dat maakt je poëzietief. Lees bijvoorbeeld de bundel 'Ik huppel naar je lach' van Miriam Bruijstens – die titel op zich is al bijna een gedicht.

Ver

ik schilder je
ik zing je
ik denk je
heel de dag

ik zucht je
en ik spring je
en ik huppel
naar je lach

Het titelvers heet dus ‘Ver’. Ver? Ver-wat? Ver-liefd? Ver-langen? Of is degene waarover het gaat ver weg? Dat mag je zelf bedenken. Dat is zo fijn aan poëzie. Het hoeft niet allemaal in één klap duidelijk te zijn. Het is een ver-domd leuk spel om te ver-zinnen waarom deze titel erboven staat, en of de liefde blijvend is of ver-loren gaat en eindigt in ver-driet.

Gedichten kunnen in een paar woorden precies vertellen hoe je je voelt. Wij zijn duikers. We worden blij van water en we herkennen ons helemaal in deze regels uit het gedicht ‘Zwemmen’:

ik denk niet na
ik doe alleen
zwem onder water
en weer terug
in het water
hoef je niets
alleen maar
vrolijk zijn

De gedichten in deze bundel gaan over dingen die we allemaal voelen en denken. Over hoe je kunt verdwalen in je hoofd. De ene keer is het een puinhoop, de andere keer staan je gedachten netjes op een rij. Soms is het een feestje en soms zie je schaduwen en donkere gedachten.

Pesten

dat het water opeens koud wordt
dat je een rilling voelt over je rug
dat je hoort dat er gelachen wordt
dat je praat en niemand zegt wat terug

dat je zomaar ineens struikelt
dat je zelf niet weet waarom
dat niemand je meer lief vindt
en je niet weet hoe dat komt

dat ze naar je wijzen
dat ze smoezen op de gang
dat het niet meer overgaat
daarvoor ben ik bang

'Ik huppel naar je lach' is een fijne bundel voor iedereen die al wel, of nog niet van gedichten houdt. 39 miniverhaaltjes waar jonge en oude mensen zich in kunnen herkennen.
De kleurige illustraties van Iris Boter vullen de teksten mooi aan. Ze vertellen soms ook nog een eigen verhaal. Zo mist het eenzame jongetje in ‘Voor altijd vrienden’ een echte vriend, maar Iris heeft hem twee schaduwen gegeven. Mooi! Of is het een hart?

Monique & Hans Hagen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.