Ik geef je de zonJandy Nelson

Terug naar lijst
 

Ik geef je de zon

Titel: Ik geef je de zon
Auteur: Jandy Nelson
Uitgeverij: Blossom Books, 2015
ISBN: 9789020679779
Illustraties:

Terug naar lijst

Woorden die van het papier af spatten

Opeens is er een boek waar je niet omheen kunt. Misschien heb je er zelfs al over gehoord, want ‘Ik geef je de zon’ van de Amerikaanse schrijfster Jandy Nelson deed in het buitenland al veel stof opwaaien nog voordat het in Nederland was verschenen. Wanneer je het openslaat, wordt snel duidelijk waarom. Hier is iets bijzonders mee!

‘Ik geef je de zon’ is het verhaal van Noah en Jude. Ooit waren deze tweelingbroer en -zus twee handen op één buik. Maar sinds ze allebei dolgraag toegelaten willen worden tot de kunstacademie – ze zijn allebei natuurtalentjes –, is er een competitie ontstaan die hen en hun gezin steeds verder uit elkaar drijft. Sterker nog, ze praten niet eens meer met elkaar. Hoe heeft het zover kunnen komen? En zullen ze hun band kunnen herstellen?

Nelson giet het antwoord op deze vragen in de vorm van een grote puzzel. De ene keer is Noah aan het woord, dan dertien jaar oud. De andere keer lees je vanuit Jude, wanneer de tweeling inmiddels zestien is. In het begin is dat even wennen: de hoofdstukken zijn lang, en je moet zelf de brokjes informatie in de juiste volgorde aan elkaar rijgen. Ook de schrijfstijl is ongetwijfeld anders dan je gewend bent. Schrik dus niet van overdrijvingen als: ‘Op zijn gezicht breken de hel en de hemel uiteen en vormen uiteindelijk een lach.’ Noah en Jude hebben zo hun eigen manier om de wereld om zich heen te begrijpen. Zo kan God dezelfde naam hebben als de vroegere Hollywood-acteur Clark Gable, vermenigvuldigen sinaasappels iemands liefde, is Google eigenlijk een orakel, en inspireert elke gebeurtenis tot het maken van een gedachteschilderij.

Allemaal zwaar over the top natuurlijk, maar het werkt. Het past bij deze artistieke persoonlijkheden. Voor je het weet, dompel je je onder in waanzinnig beeldende zinnen (‘Ik vergeet steeds mijn lichaam en dan moet ik teruggaan om het op te halen.’) en hoop je vurig dat het goedkomt met Noah en Jude. Nelson houdt je bladzijde na bladzijde op het puntje van je stoel.

Eerlijk is eerlijk, na zo’n veelbelovende opbouw valt het slot wat tegen. Nelson laat alle puzzelstukjes wel erg makkelijk op hun plaats vallen en klinkt zelfs een beetje prekerig als ze haar goedbedoelde boodschap min of meer voor je uit begint te spellen. Helemaal niet nodig, want tegen die tijd begrijp je allang waar ‘Ik geef je de zon’ om draait. Gelukkig is er ondanks dit abrupte einde genoeg moois te ontdekken. Lees jij graag over het genot van dingen maken, verbondenheid, liefde en haat (en hoe dicht die twee bij elkaar liggen), en dat allemaal in bewoordingen die van plezier van het papier af lijken te spatten? Léés dit. Want bijzonder is het zeker.

Linda.

Leestip: Nog zo’n boek waar een familie uiteen is gerukt: ‘Tussen winter en hemel’ van Elin Bengtsson. Houd zakdoekjes bij de hand!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.