Ik en de roversSiri Kolu

Terug naar lijst
 

Ik en de rovers

Titel: Ik en de rovers
Auteur: Siri Kolu
Uitgeverij: Gottmer, 2011
ISBN: 978 90 257 5055 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Alle rovers houden van snoep

Roos, tien jaar, wordt ontvoerd als ze met haar ouders en zus onderweg is naar hun zomerhuisje. Ze woont in Finland, in het noorden van Europa, waar iedereen begin juni voor de hele zomer naar een zomerhuisje vertrekt. De huisjes liggen meestal aan het einde van lange, stille zandwegen. Aan zo’n weg staat het busje van de familie Rover, klaar voor het volgende overval. De buit: Roos.

De Rovers wonen in hun busje en roven alles wat ze nodig hebben, van brood tot en met barbiepoppen. Zij vinden Roos het beste wat hen ooit is overkomen. Roos is namelijk slim. Al snel brengt ze het chaotische roversleven in kaart. Haar aantekeningen maken van ‘Ik en de Rovers’ een echt struikrovershandboek. Maar wat dit avontuur van de Finse schrijfster Siri Kolu vooral heeft, is humor. Afwisselend zoet en zout, net als de dropjes waarvoor de Rovers bereid zijn hun leven op het spel te zetten.

‘Zou je een halve kilo pikante kussentjes ruilen tegen een halve kilo dropveters?’ vroeg Hilda vanaf de bestuurdersstoel.
Dit was een van de spelletjes van ze.
Carlo dacht na. ‘Ach ja, maar alleen als ik in een goed boek verdiept ben. Pikante kussentjes moet je niet doormidden bijten. Het binnenste is het allerlekkerste.’
‘Een boek,’ snoof Alex. ‘Wat een voorbeeldige jonge rover.’

Dat is Carlo zeker, op zijn eigen manier dan. Hij wil namelijk niets liever dan naar school. Ook andere Rovers hebben geheime dromen die slecht passen bij hun rondreizende leven. Moeder Hilda wil bijvoorbeeld in een echt bed slapen. Het kost Roos heel wat roversslimheid om vader Rover, het rovershoofd Razende Karel, zo ver te krijgen dat hij naar zijn gezin luistert. Ondertussen voelt Roos zich al helemaal thuis bij de bende.

Na een boel narigheid komt er daadwerkelijk verandering in het leven van de Rovers. Het gaat te ver om de gebeurtenissen hier te verklappen, maar geloof me: het wordt voor iedereen anders. Zelfs voor Razende Karel. De grootste verandering merkt Roos toch bij zichzelf.

Ik was inmiddels een heel andere Roos dan het meisje dat aan het begin van de zomer op de achterbank van haar vaders auto had gezeten en ruzie had gemaakt over dropautootjes. Aan de andere kant wilde ik die Roos ook niet meer zijn. Ik wilde de Rovers redden. Nog nooit in mijn leven had ik iets zó graag gewild.

‘Ik en de Rovers’ is een boek dat je niet snel kan wegleggen als je er eenmaal in begonnen bent. In het verhaal zit veel vaart. Daarom verbaast het niet dat Siri Kolu ook toneelstukken maakt en toneelles geeft. Ben je helemaal weg van de avonturen van Roos en de Rovers, let dan goed op: in 2013 kun je de Rovers ook in de bioscoop zien.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.