Ik en de koninginTed van Lieshout

Terug naar lijst
 

Ik en de koningin

Titel: Ik en de koningin
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2006
ISBN: 978 90 468 0098 0
Illustraties: Ted van Lieshout

Terug naar lijst

Een heel bijzonder bloemenkind

Je hebt het waarschijnlijk wel eens op televisie gezien: koningin Beatrix die een stad ergens in Nederland bezoekt en dan een mooie bos bloemen krijgt van een speciaal daarvoor uitgekozen bloemenkind. Zou jij een bloemenkind willen zijn? De hoofdpersoon uit het originele en hartverwarmende boek ‘Ik en de koningin' van Ted van Lieshout wel, erg graag zelfs.

Op een dag staat er in de krant dat de koningin een bezoek zal brengen aan de woonplaats van het jongetje uit ‘Ik en de koningin'. Ze komt een lint doorknippen en voor dit speciale moment wordt een bloemenkind gezocht. Samen met zijn vader schrijft het jongetje meteen een brief, want toevallig zijn er twee dingen die hij heel goed kan: kleuren (en dan vooral met geel, want het allerliefst tekent hij de zon) en bloemen geven aan een deftig iemand. Na vijf dagen wachten komt er een antwoordbrief, met daarin de uitnodiging voor een gesprek op het stadhuis. Van de meer dan duizend kinderen die een brief hebben geschreven, zijn er maar drie kinderen overgebleven. Als er vervolgens tijdens dat gesprek ook nog eens iets behoorlijk uit de hand loopt, waar zelfs twee beveiligingsmensen aan te pas moeten komen, blijft er nog maar één iemand over. Je raadt het al: het is... het jongetje! Hij wordt het nieuwe bloemenkind!

De nacht voor de belangrijke dag droomt het jongetje dat de koningin over hem schrijft in haar dagboek. ‘Vandaag heb ik een bijzonder kind ontmoet. Nooit eerder gaf een kind mij zo mooi bloemen. Dit is het beste bloemenkind dat ooit op aarde heeft bestaan.' Maar hoe kun je nu het beste bloemenkind zijn als op het laatste moment blijkt dat niemand voor een boeket gezorgd heeft? Het jongetje heeft daar een originele oplossing voor.

‘Ik en de koningin' is een grappig verhaal met een verrassend en vertederend einde. De bijdehante kleine hoofdpersoon weet al snel je hart te stelen: als lezer hoop je echt voor hem dat hij het bloemenkind mag zijn. Ook heb je erg met hem te doen als uiteindelijk op de rode loper alles helemaal de verkeerde kant op lijkt te gaan.

Doordat het verhaal alleen maar uit korte zinnen bestaat, leest het lekker vlot. Er komen wel wat moeilijke woorden als ‘onberispelijk' en 'sollicitatiebrief' in voor, maar deze worden goed uitgelegd. De leuke, soms wat gekke tekeningen bij het verhaal heeft schrijver Ted van Lieshout zelf gemaakt. Daarbij heeft hij maar drie kleuren gebruikt: zwart, wit en heel veel geel. En dat maakt het boek nog eens extra zonnig!

Marlous.

 

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.