Ik denk mezelf een tijgerMieke van Hooft

Terug naar lijst
 

Ik denk mezelf een tijger

Titel: Ik denk mezelf een tijger
Auteur: Mieke van Hooft
Uitgeverij: Clavis, 2017
ISBN: 978 90 448 3 008 8
Illustraties: Marieke van Ditshuizen

Terug naar lijst

Een vol hoofd en een bange papa

Kinderen kunnen uitspraken doen die grappig zijn en waar je om moet lachen. Enkele van deze uitspraken staan in het boek ‘Ik denk mezelf een tijger’.

De kaft van het boek ziet eruit als een prentenboek, maar als je het boek opent, zie je al snel dat er losse gedichtjes in staan. Zo staat er een gedichtje in het boek dat gaat over de kou. Omdat de zon kan zorgen voor warmte, wordt deze aangezet. Het zou inderdaad fijn zijn als we de zon zomaar aan konden zetten! Er is ook een gedichtje dat over een geheim vriendje gaat dat achter de schuur verborgen zit. Papa en mama snappen er niks van en geloven niet in dat vriendje. Maar oma wel, die zegt: ‘Wat leuk voor je, schat!’

Een herkenbaar gedichtje gaat over een meisje dat niet kan slapen. Het moet steeds maar aan van alles denken, haar hoofd is heel druk. Kan iemand haar hoofd uitzetten? Een ander gedichtje gaat over de toekomst, het meisje wil zeemeermin worden. Dat sluit mooi aan bij het stukje tekst over dromenhoofd: ‘In mijn mooie-dromen- hoofd kan ik alles wat ik wil. Doe ik alles wat niet kan en zijn alle dromen waar. In mijn mooie-dromen- hoofd bestaat geen woordje maar’.

De dichtbundel is op een speciale manier tot stand gekomen. Marieke van Ditshuizen heeft een dochtertje dat zo nu en dan een opvallende uitspraak doet. Die uitspraken zijn het uitgangspuntpunt voor dit boek geweest, want Marieke maakte tekeningen van deze uitspraken. Mieke van Hooft schreef er vervolgens gedichten bij.

De tekeningen van Marieke van Ditshuizen zijn gemaakt met vrolijke kleuren. De tekeningen zijn ook grappig. Bijvoorbeeld die bij het gedicht over het volle hoofd: de tekening daarbij is ook erg vol. Op de pagina staan overal tekeningen waardoor je een goed beeld krijgt van het volle hoofd van het meisje. Dat geldt ook voor de tekening waarbij het meisje aan het tekenen is. De pagina’s lijken zo vol getekend met kleurpotloden, zonder dat er over is nagedacht. Dat is bijzonder omdat ze rechtstreeks door een kind getekend lijken te zijn.

De gedichten van Mieke van Hooft zijn op rijm. Daardoor lezen ze lekker vlot. Ze gebruikt woorden die je normaal niet zo snel hoort, zoals: ‘wapperrokjes’, ‘zwemmensvlug’ of ‘zwiep-zwaai- vliegmachine’. De gedichten staan bijna allemaal in het midden op de pagina waarbij wordt gespeeld met lettertypes en groottes van de letters. Soms staan de woorden ook in verschillende kleuren. ‘Ik denk mezelf een tijger’ is een speelse dichtbundel met vrolijke gedichtjes.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Niets liever dan jijvan Erik van Os en Elle van Lieshout.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.