Ik denk dat wij nu vrienden zijnWouter Klootwijk

Terug naar lijst
 

Ik denk dat wij nu vrienden zijn

Titel: Ik denk dat wij nu vrienden zijn
Auteur: Wouter Klootwijk
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 56137
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Vrienden met z’n drieën

‘Eerst kende ik Wim, en nu ken ik Wim en Adri,’ zegt Martje. ‘Dat is twee keer zoveel mensen.’
‘Ik ken twee mensen en eerst niemand. Hoeveel keer zoveel is dat?’ vraagt Adri.
Martje kijkt naar Wim maar die weet het ook niet. Hoeveel keer nul is twee?
Adri grijnst.
‘Ik denk dat wij nu vrienden zijn,’ zegt Wim.

En zo is het: Adri, Martje en Wim zijn beste vrienden. Elke dag komen ze bij elkaar, soms bij een van de drie thuis, maar het liefst onder de brug, de brug van Adri. Adri verzint steeds nieuwe dingen om te doen. Zo maken ze een zitboot van een olievat en een oude binnenband van een vrachtwagen, bouwen ze een huis onder de brug en nemen een kip als huisdier (die later een haan blijkt te zijn!). Als ze iets niet weten of hebben vraagt Adri het aan zijn oom.

De oom van Adri is een beetje gek: hij heeft een erf vol met vreemde spullen, zoals een windmolen op wielen. Hij helpt Martje, Wim en Adri met al hun bouwsels. Als ze spelen op het erf van de oom van Adri mag alles. Ze kunnen niets stukmaken, want alles is al stuk! Ze mogen slapen in de caravan op het erf en gaan zelfs op reis met de oom van Adri in de bus die hij opgeknapt heeft.

Martje, Wim en Adri liggen in hun bed in de caravan. Het is al donker. Ze slapen niet. Ze praten.
‘Ik wou dat ik zo eentje als de oom van Adri had,’ zegt Martje.
‘Ik ook,’ zegt Wim. ‘Of dat het mijn vader was.’
‘Het is míjn oom,’ zegt Adri. ‘Dan kan ik hem weggeven. Hier heb je mijn oom.’
‘Aan wie geef je hem nu? Aan mij of aan Martje?’
‘Ik geef hem aan Martje én aan jou, want als ik hem weggeef is het nog steeds mijn oom, ik kan hem aan iedereen uitdelen.’

De wereld van Adri, Martje en Wim is er één zonder computers, tv en school. Een wereld als één grote, geweldige vakantie, waarin de drie vrienden heerlijk spelen en rommelen,! De sfeer in het boek doet daardoor een beetje denken aan vroeger. Toch zijn de taal en de grapjes die Wouter Klootwijk daarmee uithaalt helemaal van deze tijd. Daarbij komen nog de grappige illustraties van Philip Hopman. Hij is er heel goed in geslaagd alle gekke bouwsels van het drietal en de oom te verbeelden en zijn tekeningen maken het verhaal helemaal af.

Ga er (samen) maar eens lekker voor zitten en geniet van de avonturen van Martje, Wim en Adri. Voor je het weet heb je er drie vrienden bij!

Mirjam.

Deze omnibus is eerder verschenen onder de titel ‘De brug, de oom en Adri’ (1999) en bevat de volgende verhalen: ‘De brug van Adri’ (1991), ‘Het erf van de oom van Adri’ (1993) en ‘Op reis met de oom van Adri’ (1995).


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.