Ik denk dat dit het einde isMaren Stoffels

Terug naar lijst
 

Ik denk dat dit het einde is

Titel: Ik denk dat dit het einde is
Auteur: Maren Stoffels
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6766 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Het meisje, het medaillon en de jongen zonder thuis

Lotte en Maas ontmoeten elkaar op een normale dag in een verlaten gebouw. Niets bijzonders, zou je denken. Misschien zijn ze vrienden en is het bouwterrein hun toevluchtsoord? Wellicht hebben ze verkering, maar mogen ze van hun ouders niet met elkaar omgaan? Nee, er is iets anders aan de hand. Maren Stoffels sleurt je vanaf de eerste bladzijdes mee in dit aangrijpende verhaal waarin Maas, een zwervende jongen van pas zeventien, Lottes dierbare medaillon afpakt.

‘En dat medaillon dan?’
Ik keek naar beneden. (…) ‘Gekregen,’ zei ik kortaf.
Maas stak zijn hand uit. ‘Geef eens?’
Ik had mijn medaillon nog nooit afgedaan. Wat nou als hij hem niet meer teruggaf?


Lotte wil er alles aan doen om haar medaillon terug te krijgen en daar maakt Maas handig gebruik van. Lotte zorgt voor eten, voor schone kleding en een warme douche bij haar thuis. Maar het wordt steeds complexer als Lottes moeder denkt dat Maas haar vriendje is en als Lottes beste vrienden denken dat hij haar buurjongen is. Ondertussen weet haar vriendje Thomas nog nergens vanaf.

In ‘Ik denk dat dit het einde is’ wisselen de verhalen van Lotte en Maas elkaar af. Dat is handig weergegeven doordat schrijfster Maren Stoffels hun verhalen een verschillend lettertype heeft gegeven. Allebei hebben ze zo hun problemen. Maas is altijd op zoek naar eten en een slaapplaats, maar is ondertussen ook smoorverliefd op prostituee Bodil. Waarom Maas op straat leeft, wordt pas tegen het einde duidelijk en is één van de mysteries in het boek. Lotte was altijd een lief meisje maar haar vrienden Emma en Nout vinden dat ze erg veranderd is sinds ze verkering met Thomas heeft. Wat zij niet weten, is dat Lotte bereid is om tot het uiterste te gaan voor Thomas en voor zijn foute zaken in de drugswereld…

Wat knap is aan ‘Ik denk dat dit het einde is’ is dat veel personages erg foute dingen doen, maar dat je toch voor (bijna) iedereen sympathie krijgt. Maas bijvoorbeeld heeft veel dingen gedaan die niet oké zijn, maar tijdens het lezen leer je hem steeds beter kennen en kom je erachter dat hij het hart op de juiste plek heeft. Het is één van de kerngedachtes die Maren Stoffels over wil brengen: er bestaat niet zoiets als goed of fout. Iedereen maakt mooie en slechte dingen mee en handelt daarnaar.

‘Ik denk dat dit het einde is’ is een indrukwekkend boek met heftige onderwerpen als drugs, geweld en seks. De schrijfstijl is rauw maar daardoor ook helder, begrijpelijk en zonder poespas. De onzekerheden van Maas en Lotte zullen herkenbaar voor je zijn – ook in dit boek blijkt dat maar weer de superkracht van Maren Stoffels.

Lizan.

Tip: Nog een boek lezen over een jongen met een fout verleden? Lees dan ook eens ‘Crisis’ van Rom Molemaker.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.