Ik ben Vincent en ik ben niet bangEnne Koens

Terug naar lijst
 

Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Titel: Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Auteur: Enne Koens
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 978 90 245 7861 0
Illustraties: Maartje Kuiper

Terug naar lijst

Ik ben anders, net als iedereen

Vincent is een jongen die elke dag met buikpijn naar school gaat. Zijn klasgenoten sluiten hem buiten, verknoeien zijn spreekbeurt, maken zijn spullen kapot en laten hem struikelen, zodat hij met vuile kleren en schaafwonden thuiskomt.

Ik weet niet wat er eerder begon: dat ik me anders voelde of dat ze anders tegen me deden. Ik keek alleen maar naar de anderen, en wist niet hoe ik mee moest doen. Dat bleef zo toen ik naar de basisschool ging. En natuurlijk duurde het niet lang voor ze het merkten. Ze roken het, zoals wolven met hun ogen dicht een spoor kunnen volgen.

De school is voor Vincent een jungle. En het ergste moet nog komen: het schoolkamp naar de Ardennen. Hoewel Vincent alles over de natuur en over survivallen weet, zint hij op een manier om thuis te blijven. Wat natuurlijk niet lukt.

‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang.’ Dit zinnetje laat Enne Koens de doodsbange Vincent telkens herhalen om zijn angst voor de andere kinderen te bezweren. Wat voor zijn klasgenoten vaak maar een spelletje is – leuk, de broodtrommel van Vincent overgooien – is voor hem afschuwelijk.
Het is knap hoe Enne Koens je laat meevoelen met Vincent als zijn mooie nieuwe suède schoenen met modder onherstelbaar vuil worden gemaakt. Daar krijg je zelf bijna ook buikpijn van. Vincent durft niks tegen de juf te zeggen, bang dat het pesten nog erger wordt. Hij verzint zelf maar wat vrienden, want hij schaamt zich ervoor dat helemaal niemand met hem wil spelen. Hartverscheurend!

‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ zou een gruwelijk, uitzichtloos boek kunnen zijn, maar dat is het niet. Vincent krijgt hulp van een nieuwe klasgenote. Ze heet Jasmijn, maar laat zich De Jas noemen. De Jas is voor niets en niemand bang. Ze laat Vincent inzien dat ‘normaal zijn’ maar een verzinsel is. En hoewel je een meisje als De Jas in de praktijk niet gauw zal tegenkomen, gun je het Vincent van harte dat hij zo’n stoere vriendin heeft gevonden. En dat hij ten slotte eindelijk durft te vertellen wat er allemaal gebeurd is.

Ik ben niet gek. Ik ben anders, net als iedereen. En ik heb De Jas. Iedereen luistert. Mijn klas is muisstil. Ik vertel alles. Alles wat er in de klas gebeurde.

‘Ik ben Vincent en ik ben niet bang’ is een boek dat troost biedt aan alle kinderen die gepest worden. Het biedt geen kant-en-klare oplossing, want die bestaat niet. Je weet ook niet of het pesten nu definitief voorbij is. Maar door te lezen over Vincent, voel je wel dat jij niet de enige bent die het moeilijk heeft. Vincent overwint zijn angst voor pestkoppen. Lukt dat jou ook?

Lidewij.

Een heel ander boek over een verlegen kind dat op kamp moet, is Rampenkamp van Mirjam Oldenhave.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.