Ik ben in RioGer Bauritius

Terug naar lijst
 

Ik ben in Rio

Titel: Ik ben in Rio
Auteur: Ger Bauritius
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 4770 253 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Overleven in de straten van Rio de Janeiro

“Gij-zult-niet-STE-len”. “Ook niet als je honger hebt juf?”

Rio de Janeiro staat bekend als de stad van zon, strand en carnaval. Dat de stad ook een andere kant heeft, een duistere kant, bewijst ‘Ik ben in Rio’ van Ger Bauritius. Samuel is elf jaar en woont samen met zijn oma in een dorp in het noordoosten van Brazilië. Hij heeft geen moeder meer en zijn vader is weggegaan van huis op zoek naar werk. Hij heeft nog een kaart naar Samuel gestuurd met een beeld van Christus erop, en de tekst ‘IK BEN IN RIO’. Als Samuel na een half jaar niets meer hoort van zijn vader, besluit hij naar Rio te gaan om hem te zoeken.

Rio de Janeiro blijkt heel anders dan Samuel zich had voorgesteld. Op tv had hij beelden gezien van grote huizen en vrolijke mensen. Maar de werkelijkheid lijkt in niets op deze beelden. Samuel wordt vreemd aangekeken door voorbijgangers en niemand wil hem helpen. Ze behandelen hem als vuil, en zo voelt hij zich ook: vies. Hij komt terecht tussen de straatkinderen, die stelen en lijm snuiven: ze ademen uit een zakje waarin lijm zit, als een soort drugs. Samuel raakt bevriend met Celço en Carlos. Deze jongens leren hem hoe je moet overleven in de straten van Rio. De dingen die hij leert, zoals vechten en stelen, zijn vernederend en helemaal niet leuk, maar je wilt toch verder lezen.

“Celço moet nog wat kopen” antwoordde Carlos. […] “Hij is naar de schoenmaker.” “Schoenmaker? Jullie lopen bijna allemaal op blote voeten.” “Je ziet het vanavond wel. Hij houdt er niet van dat er iemand anders uit zijn zakje snuift.” Samuels maag trok samen. “En dat geld? Dat kreeg hij toch van jou?” “Ach, ik steel wel eens een tasje. Of ik rol iemands zakken. Als je blijft, zal ik het je leren.” Snel nam Samuel nog een slok water uit de fles. Was hij maar bij papa.

Terwijl Samuel zijn eigen weg probeert te vinden in de stad, blijft hij zoeken naar zijn vader. Zal hij hem vinden?

Door ‘Ik ben in Rio’ leer je het rauwe leven van straatkinderen in Brazilië goed kennen. De sfeer van het leven op straat wordt door Ger Bauritius zo levensecht beschreven dat je het idee hebt er zelf middenin te zitten. Vanaf de eerste pagina word je het verhaal in getrokken en het laat je ook niet meer los, zelfs niet als je het boek uit hebt.

Dit boek is een herziene versie van ‘Stad zonder tanden’ uit 2002

Mirjam.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.