Ik ben MiranAnne-Marieke Samson

Terug naar lijst
 

Ik ben Miran

Titel: Ik ben Miran
Auteur: Anne-Marieke Samson
Uitgeverij: Ploegsma, 2016
ISBN: 978 90 216 7631 9
Illustraties: Suus van den Akker

Terug naar lijst

Kijk naar wat er hetzelfde is

Al jarenlang vluchten mensen naar Nederland, bijvoorbeeld omdat er oorlog is in het land waar ze vandaan komen. Zitten er bij jou in de klas ook kinderen die vanuit een ander land hierheen zijn gevlucht? Je zult de woorden ‘asielzoeker’, ‘azc’ en ‘status(houder)’ vast wel eens in het nieuws hebben gehoord. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een vluchteling en een asielzoeker? Wat betekent ‘azc’? En waarom is het hebben van een status zo belangrijk?

Met ‘Ik ben Miran’ heeft Anne-Marieke Samson een leerzaam en compleet boek geschreven dat antwoord geeft op al deze vragen. Ze vertelt de verhalen van vijf asielzoekerskinderen: Miran uit Armenië, Wahideh uit Iran, Idris uit Eritrea, Ana uit Syrië en Dima uit Libië. Alle vijf wonen ze in hetzelfde asielzoekerscentrum. Je leest waar ze vandaan komen, waarom en hoe ze naar Nederland zijn gekomen en hoe hun leven er hier uitziet. Achter in het boek geven ze allemaal een tip hoe je kinderen uit andere landen kunt helpen. Miran zegt bijvoorbeeld: ‘Als nieuwe kinderen nog geen Nederlands kunnen, lach dan naar ze. Dat begrijpt iedereen.’ En Wahideh zegt: ‘Zoek niet naar de verschillen, maar kijk naar wat er hetzelfde is.’

Je merkt wel dat dit het eerste kinderboek is van Anne-Marieke Samson. Niet alle gesprekken die de kinderen met elkaar voeren voelen aan als echte geloofwaardige kindergesprekjes. En doordat er zo veel verschillende verhalen worden verteld, moet je soms even nadenken wie op dat moment ‘ik’ is. In het begin lijkt Miran een beetje een opschepper. Hij zegt dat hij bijna alles weet, dat hij de beste dokter van de wereld wordt en dat hij zelfs goed is in touwtjespringen, ook al vindt hij dat voor meisjes. Verderop blijkt hij toch gewoon een leuke jongen te zijn. Gelukkig maar, want het is veel leuker om mee te kijken door de ogen van een sympathiek iemand!

Het boek is mooi vormgegeven, met lekker veel illustraties en een speels lettertype voor de hoofdstuktitels en paginanummering. Er staat een getekende plattegrond in van het azc. Die komt niet helemaal overeen met de tekst, maar evengoed is het leuk om hier tijdens het lezen even naar terug te bladeren. Deze plattegrond en de andere illustraties zijn gemaakt door Suus van den Akker. Ze heeft een grappige cartoonachtige tekenstijl. De mensen lijken wel van elastiek, zo beweeglijk zijn ze! Sommige kinderen lijken een beetje op elkaar, waardoor het moeilijk is om ze uit elkaar te houden. De tekening op de kaft is heel bijzonder. Op de voorgrond zie je Miran, met daarachter zowel het asielzoekerscentrum in Nederland als een oorlogsgebied.

‘Ik ben Miran’ helpt je om beter te begrijpen waarom mensen naar Nederland vluchten, en hoe belangrijk het is dat wij ze hier een veilig thuis bieden. Wat fijn dat dit soepel leesbare, leerzame en toch ook grappige boek bestaat!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.