Ik ben de sterkste van de hele wereldMario Ramos

Terug naar lijst
 

Ik ben de sterkste van de hele wereld

Titel: Ik ben de sterkste van de hele wereld
Auteur: Mario Ramos
Uitgeverij: Hillen, 2003
ISBN: 978 90 767 6672 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Moet een koning altijd de sterkste zijn?

Er zijn twee prentenboekjes uitgekomen over koning willen zijn, of juist niet. 'Ik ben de sterkste van de hele wereld', geschreven en geïllustreerd door Mario Ramos, gaat over een grote wolf. Hij wil weten hoe anderen over hem denken en vraagt aan iedereen wie de sterkste van de wereld is. De dieren in het bos vinden hem zonder twijfel de sterkste en hij voelt zichzelf de koning van het bos, ook al is hij geen echte koning.

De wolf komt sprookjesfiguren tegen, zoals de drie biggetjes en roodkapje. Roodkapje noemt hij 'snoezepoes' en hij vindt haar om op te eten. Maar dat doet hij niet. Hij wil alleen maar horen dat hij de sterkste is. De tekeningen van de wolf zijn door zijn gezichtsuitdrukkingen bijna menselijk. Als hij echt kwaad wordt, kun je zijn tanden tellen en voel je hem schreeuwen! 'Het is maar dat je het weet: ik ben verschrikkelijk gevaarlijk! Iedereen is als de dood voor mij. En terecht. Want ik ben Koning Wolf de Verschrikkelijke.' Aan het eind van het verhaal leert een klein groen diertje Koning Wolf een lesje. Het diertje kent wel iemand die nog sterker is. Door deze les is het verhaal een tikje betweterig. De karakteristieke tekeningen maken veel goed en de knallend groene kaft is aantrekkelijk voor kinderen. Het boek heeft de Pluim van de maand Juni 2004 gekregen.

Een ander leuk prentenboek, 'Een koning van niks' van Elle van Lieshout en Erik van Os, gaat over koning Tiwos die juist geen koning meer wil zijn. Niemand mag weten dat hij de koning is. Daarom verlaat hij zijn paleis en de slimme meneren die hem advies geven. 'De eerste minister kuchte. 'We kunnen u niet missen, Majesteit. Er moet hoognodig geregeerd worden!' Koning Tiwos knikte. 'U heeft gelijk', zei hij en hij sloeg de eerste minister de koningsmantel om. 'Doet u het maar!'

Zelfs de koningin blijft achter in het lege paleis. De koning heeft het naar zijn zin in zijn nieuwe flatje, met zijn konijn en zijn viooltje. Meer hoeft hij niet te hebben. De tekeningen van Paula Gerritsen bruisen van de energie, maar ook van de rust die de koning uitstraalt. Hij is tevreden. Hij leert je gelukkig te zijn met weinig dingen. 'Een koning van niks' is een aardig prentenboek en zeker leuk voor kinderen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben en niet snel tevreden zijn.

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.