IJsbarbaarRob Ruggenberg

Terug naar lijst
 

IJsbarbaar

Titel: IJsbarbaar
Auteur: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1286 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Ontvoerd uit Groenland

Stel je voor: het is 1624. Je woont op een eilandje vlak voor de kust van Groenland en in je hele dertienjarige leven heb je nooit iets anders gezien dan sneeuw, ijs en de mensen van je eigen dorp. Dan kijk je toch raar op als er ineens een schip verschijnt, vol reuzen met lichtblauwe ogen en gele haren.
Het gebeurt Nunôk. Hij kent alleen het eilandje Ittimiini, maar nu wordt hij zomaar meegenomen door plunderende Hollandse zeelui. Na een lange reis komt hij aan in Schiedam. Daar verkoopt de schipper hem aan een kermisbaas. Nunôk moet voortaan optreden als ‘ijsbarbaar’.

Er stonden letters op de plank. Kromme Leendert las ze voor, langzaam, woord voor woord:
“Kom dat sien! Nooit eerder Vertoont:
Egte IJ S B A R B A A R
Regtstreeks vande Noordpool!
Hij Eet raauw Vleesch en sgiet altijd Raak!”

‘IJsbarbaar?’ vroeg Nunôk.
Kromme Leendert grijnsde. ‘Als de mensen hier niet op afkomen, eet ik mijn bult op,’ zei hij.

En zo begint voor Nunôk een zwerftocht door het vreemde Holland. Hij wordt tentoongesteld op de kermis. Hij treedt op voor Prins Maurits. Hij komt terecht op de snijtafel van de universiteit, want op een barbaar mag je best wat medische experimenten uitvoeren. Hij vaart als harpoenier mee op een walvisvaarder naar het eiland Jan Mayen. En al die tijd heeft Nunôk heimwee. Keert hij ooit nog terug naar Ittimiini?

Het eilandjes Ittimiini en Jan Mayen kun je vast wel terugvinden op Google Earth. Ze bestaan echt. Maar ook het verhaal van de jongen die ontvoerd werd vanuit Groenland, is niet helemaal verzonnen. Rob Ruggenberg las in een heel oud boek (uit 1629!) dat schipper Adriaen Leversteyn en stuurman Willem Ys op een ontdekkingsreis naar het Noorden twee Groenlanders ontvoerd hadden. Dat vond hij zo spannend dat hij op onderzoek uitging. Hij reisde zelfs naar Groenland om te ervaren hoe het is om in zo’n ontzettend koud land te leven. Toen hij genoeg informatie verzameld had, schreef hij ‘IJsbarbaar’.

Trek warme sokken aan als je dit boek gaat lezen. ‘IJsbarbaar’ is zo spannend dat je het vanzelf koud krijgt van alle sneeuw en ijs. Ook verder kun je heel goed met Nunôk meeleven: door zijn ogen zie je al die gekke gewoontes van de Nederlanders in de 17e eeuw. Je voelt zelfs zijn verlangen om terug te gaan naar de wereld die hem vertrouwd is en naar het meisje van wie hij houdt. De schipper heeft beloofd dat hij hem weer thuisbrengt en Nunôk vertrouwt erop dat de man zijn woord houdt. Maar doet de schipper dat ook?
Als je meer wilt weten over ‘IJsbarbaar’, kijk dan ook op de prachtige website over dit boek.

Lidewij.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.