Igor - beer in noodRindert Kromhout

Terug naar lijst
 

Igor - beer in nood

Titel: Igor - beer in nood
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2007
ISBN: 978 90 258 5083 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Dunne dieren in het berenbos

Beren moeten al snel volwassen worden. Vanaf hun geboorte leert moeder beer haar jongen om alleen te overleven. Als ze nog maar één jaar oud zijn, snauwt en grauwt hun moeder naar ze wanneer ze haar opzoeken voor een aai of een lik. Zo gaat dat bij beren. Ook bij beer Igor. Met zijn speelse broertje Wadja heeft hij de hele zomer goed naar zijn moeder gekeken. Welke bessen kun je eten, hoe vang je vissen, wat doe je bij gevaar, hoe zorg je ervoor dat er niemand bij jouw stukje bos komt: Igor weet het allemaal. Maar als er op een dag ‘dunne dieren’ in het bos komen, raakt Igor in de war. Wat komen ze doen en waarom nemen ze hem mee?

Schrijver Rindert Kromhout kan natuurlijk niet echt weten wat Igor denkt en voelt. Maar hij heeft zich zo verdiept in beren, dat je meteen gelooft wat hij schrijft in ‘Igor – beer in nood’. Als Igor kennismaakt met mensen, weet hij niet wat hem overkomt. Hij probeert alles te begrijpen vanuit zijn berenwereld. Daarom noemt hij mensen ‘dunne dieren’, die op hun achterpoten lopen. Zij nemen hem gevangen en stoppen hem in een hok met tralies. Igor krijgt een ring door zijn neus met daaraan een korte ketting. Zo kan hij zelfs in zijn hok geen kant op. Steeds als hij zich beweegt, doet zijn neus heel erg pijn door de ketting die aan de ring trekt. Ook zetten zijn bazen hem steeds op een gloeiende plaat. Omdat het zo heet is, tilt Igor steeds één voor één zijn poten op. Dat lijkt op dansen, maar het doet veel pijn. Zo wordt Igor een dansbeer, die voor publiek moet optreden.

Als lezer krijg je meteen medelijden met Igor als hij gevangen zit. De dunne dieren moeten van hem afblijven! Igor wordt steeds verdrietiger. Hij is er ook slecht aan toe. Soms krijgt hij dagen geen eten. Zijn enige hoop is dat ‘Langhaar’ komt, zoals hij het meisje noemt dat zijn wonden verzorgt en hem zachtjes aait. Zal hij ooit nog het bos terugzien waar hij opgroeide met zijn moeder en broertje?

Rindert Kromhout zorgt ervoor dat je het hele boek met Igor meeleeft. Je wilt dan ook niets liever dat het goed afloopt met Igor. Helemaal de oude zal hij in ieder geval nooit meer worden. Daarvoor hebben de mensen hem te veel mishandeld. Gelukkig ontmoet Igor ook ‘dunne dieren’ die geen attractie van hem willen maken. Maar het liefst zou je willen dat Igor nooit mensen was tegengekomen…

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.