Ieorg IdurRoald Dahl

Terug naar lijst
 

Ieorg Idur

Titel: Ieorg Idur
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 2015
ISBN: 978 90 261 4073 0
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Jaloers op een schildpad

'Ieorg Idur'… Laat je niet afschrikken door de gekke titel van dit boek. Nee, het is geen vreemde taal en ook geen geheimtaal. Wat het dan wel is? Lees maar snel verder!

De verlegen, eenzame meneer Hoppe is al jarenlang verliefd op mevrouw Zilver, zijn onderbuurvrouw. Vanaf zijn balkon kan hij precies op dat van haar kijken (dat van haar steekt namelijk een beetje uit). Zo weet hij dat mevrouw Zilver al een grote liefde heeft: haar schildpadje Rudi. Rudi woont in een huisje op het balkon. Elke dag ziet meneer Hoppe vanaf zijn balkon hoe mevrouw Zilver haar schildpad lieve woordjes toefluistert en zijn schild streelt, en dan ziet hij groen van jaloezie. Kon hij maar iets heldhaftigs doen zodat mevrouw Zilver hém voortaan bewondert.

Op een dag hoort meneer Hoppe mevrouw Zilver zeggen dat Rudi maar niet wil groeien. Ondanks alle lekkere dingen die ze hem voert, blijft hij altijd even groot, of beter gezegd klein. Meneer Hoppe ziet zijn kans schoon! Eindelijk durft hij mevrouw Zilver aan te spreken: hij weet een manier waarop schildpadden sneller gaan groeien. Hij schrijft iets op een papiertje en laat dit aan een touwtje naar beneden zakken.

ieorg idur, ieorg idur
drow retorg ne retorg
tiuroov, ieorg,
ieorg retorg, rekkid, rederb!
Ieorg rood, idur, eiorg rood!
tee! teerv ej lov! lekkims! lums!
tee po, lezuep po, kols po, pah po!
tiuroov idur, tee po ne ieorg!

Het is schildpadtaal; volgens meneer Hoppe kunnen schildpadden alleen maar woorden begrijpen van achteren naar voren. (Hou er maar eens een spiegeltje naast, dan zie je vanzelf wat er staat). Als mevrouw Zilver deze toverspreuk drie keer per dag tegen Rudi fluistert, zal hij vanzelf gaan groeien. Mevrouw Zilver belooft het, en ondertussen gaat meneer Hoppe zelf ook aan de slag. Eerst gaat hij naar alle dierenwinkels in de stad, om schildpadden in alle soorten en maten te kopen, maar met net zo’n donker schild als Rudi. Dan maakt hij in zijn oude werkplaats (meneer Hoppe was vroeger monteur) een grijper waarmee hij mevrouw Zilvers balkon kan bereiken en een schildpad kan oppakken: een schildnijptang. Je raadt vast al wat hij gaat doen…

Als mevrouw Zilver naar haar werk is, buigt meneer Hoppe zich over de rand van het balkon en laat de grijper omlaag zakken naar het balkon van mevrouw Zilver. Hij hijst een nietsvermoedende Rudi op en ruilt hem om met een schildpad met precies dezelfde kleur schild en die net ietsje meer weegt. Zodat mevrouw Zilver niet meteen merkt dat ‘Rudi’ veranderd is en het lijkt alsof hij heel geleidelijk groeit. Totdat zeven weken later schildpad nummer 8 niet meer door de deur van Rudi’s huisje past…Lukt het meneer Hoppe om mevrouw Zilvers hart te veroveren? En hoe loopt het af met Rudi, het schildpadje waarmee het allemaal begon? Dat moet je zelf maar ontdekken…

Ieorg Idur is een lekker gek, onvervalst Roald Dahl-avontuur vol humor en snode plannetjes! Opvallend is dat in dit verhaal geen enkel kind voorkomt. Net als in 'De Griezels' heeft hier een volwassene, meneer Hoppe, de hoofdrol. Gelukkig is meneer Hoppe geen saaie volwassene. Hij is verlegen en onhandig, maar de manier waarop hij het hart van mevrouw Zilver probeert te winnen is zo origineel dat alleen een kind het had kunnen verzinnen.

De tekeningen in kleur van Quentin Blake maken het verhaal nog leuker. Vooral zijn tekeningen van de schildnijptang waarmee meneer Hoppe de schildpadden verwisselt en van meneer Hoppes overvolle zitkamer vol schildpadden zijn erg grappig. Er is maar één nadeel aan dit humoristische boek: het had wel wat dikker mogen zijn! Dit bizarre schildpaddenavontuur is veel te snel afgelopen.

Eefje.

Leestip: wil je meer lezen over bijzondere huisdieren? Dan is 'De wraak van Lorre' van Tosca Menten misschien wel iets voor jou.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.