Hou van mijTed van Lieshout

Terug naar lijst
 

Hou van mij

Titel: Hou van mij
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Leopold, 2009
ISBN: 978 90 258 5521 5
Illustraties: Ted van Lieshout

Terug naar lijst

Hebben!

Ted van Lieshout is al jaren een begrip binnen kinderboekenland. In 2009 kreeg hij de belangrijke Theo Thijssenprijs voor al het werk dat hij ooit geschreven heeft. Dat was de aanleiding om het boek ‘Hou van mij’ te maken.

De prachtige titel zuigt je meteen het boek in. Een gedurfde uitroep is het, die gewaagd is omdat je jezelf er zo kwetsbaar mee opstelt. Er spreekt een groot verlangen uit. Wie wil er nou niet dat er van hem gehouden wordt? Tegelijkertijd klinkt het ook dwingend: je móet van me houden!

Gaan houden van dit boek is niet zo moeilijk. Uren kun je erin bladeren, of juist één minuut, maar dan wel elke dag. Vooraan beginnen kan, maar achteraan net zo goed, of zomaar ergens middenin. Altijd kom je wel iets verrassends tegen: een gedicht waar je hardop om moet lachen, eentje die je juist bijna aan het huilen maakt of een tekening waar de kleuren vanaf spatten. En soms zie je opeens een soort reclameboodschap:

Gebruiksaanwijzing

Snuit voor gebruik
de neus. Kies een
zittende, staande
of liggende positie.
Zorg dat de ribben

niet beklemd worden.
Haal nu voorzichtig
adem. Blaas de lucht
rustig uit. Herhaal
dit voortaan. Leef.

In het boek staan bijna alle gedichten die Ted van Lieshout ooit geschreven heeft. En dat zijn er nogal wat. Als je de boeken van Ted al kent, weet je dat hij zelf de illustraties bij zijn gedichten maakt. Stuk voor stuk zijn het kleine of grotere kunstwerken. Daarbij heeft de dichter/ kunstenaar veel verschillende materialen en technieken gebruikt, wat mooie, bijzondere beelden oplevert. Zo zie je bijvoorbeeld een drukke collage van pleisters of een simpele pentekening, maar ook bewerkte foto’s. Achterin het boek legt Ted uit hoe hij de illustraties heeft gemaakt.

Ted van Lieshout laat niet alleen zien dat beelden en woorden elkaar kunnen versterken. Hij experimenteerde ook met gedichten waarin geen één woord voorkomt. ‘Beeldsonnetten’ heten die. Wat denk je bijvoorbeeld van het sonnet met afgebrande lucifers? Of wat zou er zo verdrietig zijn dat je zoveel gebruikte papieren zakdoekjes ziet in het ‘Bittere tranensonnet’?

De gedichten van Ted van Lieshout hebben een aantal terugkerende thema’s. Ontdekken wie je zelf bent, bij wie en waar je thuis hoort bijvoorbeeld. Maar ook onderwerpen als de dood gaat de dichter niet uit de weg. De woorden en taalvondsten die hij daarbij gebruikt, zijn vaak verrassend en origineel.


Eiland

Water en wegen leiden naar wat
al is benoemd. Op kaarten van de zee
staan drukke routes uitgestippeld.

Er is geen land over dat ik nog
ontdekken kan. Er is alleen
dit ene eiland dat ik heet.

‘Hou van mij’ vraagt eigenlijk maar om één ding: lees mij!

In 2010 kreeg ‘Hou van mij’ de Zilveren griffel.

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.