Hou van die hondSharon Creech

Terug naar lijst
 

Hou van die hond

Titel: Hou van die hond
Auteur: Sharon Creech
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2006
ISBN: 978 90 763 4745 5
Illustraties: Rotraut Susanne Berner

Terug naar lijst

Jongen + hond + papier + stift = een gedicht!

Prikborden zijn handig. Je kunt er leuke foto's opprikken, of briefjes met dingen die je niet mag vergeten. Schrijfster Sharon Creech heeft ook zo'n bord en daarop hangt al jaren het gedicht ‘Hou van die knul' van de Amerikaanse schrijver Walter Dean Myers. Toen ze er op een dag naar zat te kijken, begon ze zomaar opeens na te denken over de knul uit het gedicht waar zoveel van gehouden wordt. Waar zou die jongen zélf nou eigenlijk van houden? Van een huisdier misschien? Met dit idee in haar hoofd bedacht ze het bijzondere boek ‘Hou van die hond'.

Jack vindt gedichten maar stom. Hij snapt niets van de gedichten die juf Strechberry elke week aan de klas voorleest. Neem nou die van meneer William Carlos Williams over een kruiwagen: ‘Er hangt zoveel af/ van/ een rode krui-/ wagen/ glanzend van regen/ water/ naast de witte/ kippen.' Als dat een gedicht is, vindt Jack, dan kan iedereen wel gedichten schrijven. Je hoeft je zinnen alleen maar in korte stukjes te hakken! Toch is hij niet van plan om het zelf te proberen. In een briefje aan zijn juf schrijft hij: ‘Ik wil het niet/ want jongens/ schrijven geen gedichten. Meisjes wel.'

Al snel ontdekt Jack echter dat er gedichten bestaan die hij wél leuk vindt, die hem iets zeggen en hem aan het denken zetten. Hierdoor durft hij ze uiteindelijk ook zelf te maken. En zo, stukje bij beetje en ieder gedicht iets meer, vertelt Jack over de hond van wie hij zoveel hield; zijn overleden hond Sprint.

‘Hou van die hond' is anders dan andere boeken. Allereerst al door de vorm: sla het boek open en je ziet geen bladzijden vol tekst, maar een verzameling van de briefjes die Jack elke week, een schooljaar lang, aan zijn juf schreef.
Daarnaast is dit een boek met twee verhalen in één. Zo is het aan de ene kant een mooi en ontroerend verhaal over de band tussen een jongen en zijn hond, en aan de andere kant een boeiend verhaal over de band tussen een jongen en zijn juf.
Ten slotte is het ook nog eens een originele manier om meer over poëzie te leren. Tijdens het lezen van Jacks briefjes kom je namelijk verschillende gedichten tegen en ga je automatisch met hem mee op ontdekkingstocht.

Wie weet: misschien krijg je wel net als Jack de smaak te pakken en heb je, na het lezen van dit boek, zomaar een zelfgeschreven gedicht op je prikbord hangen!

Marlous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.