Hou je van blauwe ogenRobin David

Terug naar lijst
 

Hou je van blauwe ogen

Titel: Hou je van blauwe ogen
Auteur: Robin David
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers, 2007
ISBN: 978 90 592 7125 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Wint de liefde? Of de angst?

Wanneer je als moslim in Nederland woont, valt het vrije leven niet altijd even gemakkelijk te rijmen met de ideeën van je familie. Helemaal moeilijk kan het worden als je dan ook nog homoseksueel blijkt te zijn. Het overkomt de zestienjarige Marokkaanse Rachid. Hij wordt verliefd op de Nederlandse Pieter. In ‘Hou je van blauwe ogen' van Robin David lees je over de moeilijkheden die hun verliefdheid met zich meebrengt.

Wanneer ze elkaar tegenkomen in het zwembad herkent Pieter Rachid meteen. Afgelopen zomer hebben ze een geweldige tijd gehad. Samen in het park, tussen de hoge struiken... ‘De handen die plots overal waren en de warme, zachte lippen op de zijne.' Pieter is blij, maar de stugge reactie van Rachid had hij niet verwacht. ‘De blik verstarde. De jongen ontkende en wou gaan. Pieter greep zijn schouder en hield hem tegen. Zijn hand werd ruw weggeslagen. ‘Raak me niet aan,' klonk het sissend.'

Gelukkig trekt Rachid snel bij en spreken ze af in een cafeetje in de buurt. De jongens vinden elkaar leuk, meer dan leuk. Maar er zijn wel wat problemen, daar komt Pieter al snel achter: "Weten ze thuis dat je op jongens valt?' Rachid verslikte zich haast. ‘Ben je niet goed wijs? Dat zou wat geven thuis. Mijn vader zit in het bestuur van de moskee. Hij krijgt een hartverzakking als hij het hoort.'

Op een dag - wanneer Pieter bij wijze van uitzondering bij Rachid op bezoek mag komen - gaat het mis. De vrijpartij was kort maar zeer intens geweest. (...) ‘Ik ga me in de badkamer wat opfrissen. Doe de deur op slot als ik buiten ben en kleed je aan. Ik klop wanneer ik terug ben.' (...) Rachid klopte. Het werd tijd. (...) Hij was al minstens tien minuten weg. Pieter sprong overeind, draaide de sleutel om en zwaaide de deur open. ‘Ben je daar eindel...' Hij stokte. Voor hem stond een meisje.(...) Als de bliksem sprong hij half achter de deur en zocht met een voet een kledingstuk. Hij had alleen zijn sokken aan. Ze sloeg haar hand voor haar mond en wendde het hoofd af.

En dat is het probleem waar ‘Hou je van blauwe ogen' om draait. Pieter wil zijn liefde voor Rachid het liefst van de daken schreeuwen, maar Rachid wil het zoveel mogelijk geheim houden. Een heel interessant probleem, maar helaas is het eigenlijk ook het enige probleem dat in het boek voorkomt. Steeds dezelfde vragen komen terug. En steeds moet Pieter zijn mond maar weer houden. Het is jammer dat Robin David het verhaal niet wat verder heeft uitgediept. Maar omdat hij de spanning erin weet te houden, ben je wel heel benieuwd of het een keer misgaat. ‘Hou je van blauwe ogen' blijft dan ook spannend tot de laatste pagina.

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.