Hotel de Grote LSjoerd Kuyper

Terug naar lijst
 

Hotel de Grote L

Titel: Hotel de Grote L
Auteur: Sjoerd Kuyper
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0542 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Hotel de Grote Leugenaar, Lach en Liefde

Soms vind je een boek dat zo bijzonder en mooi is, dat je wel van de daken wil schreeuwen hoe goed dat boek is. Dat iedereen het moet lezen!  ‘Hotel de Grote L’ van Sjoerd Kuyper is zo’n boek.

‘Hotel de Grote L’ gaat over Kos (13) die samen met zijn drie ‘krankzinnige’ zussen het hotel van zijn vader moet runnen. Zijn vader heeft net een hartaanval gekregen en ligt in het ziekenhuis, de moeder van Kos is al een paar jaar overleden. Alles wat Kos meemaakt is zeer herkenbaar voor pubers van zijn leeftijd. Gezinsproblemen, typische verschillen tussen jongens en meisjes, onzekerheid, angsten overwinnen, je dromen waarmaken, verliefdheid en alles wat daarbij komt kijken: Sjoerd Kuyper schuwt niets. Alles komt voorbij in ‘Hotel de Grote L’. En hoe!

Het lijkt namelijk wel alsof Sjoerd Kuyper kan toveren met woorden en zinnen. Lees deze quotes maar eens:

‘Heel soms als ik verdrietig ben en niet wil huilen, probeer ik wel eens met God te praten. Maar als God bestaat, heeft hij ook de meisjes geschapen en met zo iemand praat ik liever niet.’
‘Bakstenen begrijpen meer van zebra’s dan mannen van vrouwen.’
‘Had ik mijn hand maar op zijn hart gelegd, dan was de ziekte misschien in mijn hand gekropen en hadden ze mijn hand kunnen amputeren en in het vuur gooien.’
‘Je kunt het leukste meisje van de wereld hebben, zet er twee anderen bij en je hebt drie trutten.’


Kos vertrouwt zijn lief en leed toe aan een bandrecorder. Op die manier wordt zijn verhaal verteld. Dat gaat soms wel heel snel, dus je moet goed op blijven letten waar je bent in het verhaal. Kos bespreekt al zijn problemen, op een heel luchtige en toch ontroerende manier. Zo vertelt hij over Isabel, zijn grote liefde, met wie het keer op keer misgaat. Over hoe hij zijn moeder mist en over alle leugens die hij vertelt aan zijn vader om hem niet bezorgd te maken. Hij praat ook over de scout van Ajax, die bij zijn voetbalwedstrijd komt kijken. Hij durft je zelfs te vertellen dat hij (als meisje!) meedoet aan de Miss Noordzee Verkiezing om geld te verdienen voor het hotel. Al deze gebeurtenissen leveren hilarische hoofdstukken op: hardop lachen is gegarandeerd bij ‘Hotel de Grote L’!

Niet alleen Kos sluit je in je hart: ook zijn gekke maar lieve zussen Libbie, Briek en Pel, Isabel, hotelkok Walput, stamgast/dichter Felix en Kos’ vader zijn geweldige personages. Zij maken ‘Hotel de Grote L’ nog mooier dan het al was. Conclusie: wat een prachtig boek heeft Sjoerd Kuyper geschreven!

Benieuwd naar een andere groep kinderen die een hotel of restaurant runnen? ‘Alles kookt over’ van Anna Woltz gaat daar ook over.

Lizan.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.