Hotel BonbienEnne Koens

Terug naar lijst
 

Hotel Bonbien

Titel: Hotel Bonbien
Auteur: Enne Koens
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2015
ISBN: 978 90 245 6937 3
Illustraties: Katrien Holland

Terug naar lijst

Voetballen is leuker dan verkering

Siri woont in een hotel in Frankrijk. Hotel Bonbien hoort bij haar zoals ‘haar armen en haar benen bij elkaar horen’. Haar moeder kookt voor de gasten en haar vader zorgt ervoor dat alles in het hotel op rolletjes loopt. Hoe leuk is dat! Toch is het leven in Hotel Bonbien niet altijd rooskleurig: de ouders van Siri hebben vaak ruzie en tijdens die ruzies smijten ze maar wat graag met servies. Daar wordt de vader van Siri alleen nog maar chagrijniger van, want geld om nieuw servies te kopen is er niet.

Je zou denken dat Siri hier vooral heel verdrietig van wordt, en dat is ze ook, maar ze is juist ook een heel vrolijk meisje. En grappig bovendien. Siri snapt bijvoorbeeld niets van verkering: ‘Verkering lijkt mij heel stom. Bij ons op school lopen ze de hele dag hand in hand op het schoolplein als ze verkering hebben. Ik snap echt niet dat je zoiets doet als je intussen ook kunt voetballen.’ Siri is slim en denkt veel na, maar houdt ook van bekvechten met haar broer Gilles, die haar liefkozend ‘keutel’ noemt. De band tussen Gilles en Siri is zo leuk en ontroerend, dat je na het lezen van het boek je eigen broer of zus direct een knuffel wil geven.

Siri maakt in ‘Hotel Bonbien’ allerlei kleine avonturen mee, die zo beeldend zijn geschreven dat het boek zo verfilmd zou kunnen worden. De ruzies van haar ouders en de zorgen die Siri daarover heeft, lopen als een rode draad door het verhaal heen. ‘Waarom maken grote mensen alles altijd zo ingewikkeld?’ vraagt Siri zich af. Als blijkt dat de ouders van haar beste vriendin Sylvie gaan scheiden, terwijl zij nooit ruzie hadden, weet Siri het zeker: het is een kwestie van tijd voor haar eigen ouders uit elkaar gaan. Of niet…?

En dan gebeurt iets heel bijzonders: Siri valt uit een boom en ineens heeft ze een fantastisch geheugen. Ze kan tijdens een spelletje ik ga op reis en ik neem mee… wel zes rondes lang alles onthouden en leert zelfs een telefoonboek uit haar hoofd. Een tikkeltje ongeloofwaardig, maar wel heel grappig. Gilles ziet het helemaal zitten: als Siri meedoet aan een geheugenkampioenschap, wint ze vast en dan kan ze veel geld verdienen! Siri ziet het als de oplossing voor de problemen thuis: er zal eindelijk genoeg geld zijn en dan zullen haar ouders stoppen met ruziën.

Enne Koens heeft met ‘Hotel Bonbien’ een geweldig boek geschreven. Het is heel knap hoe zij grappig en toegankelijk schrijft, en toch een moeilijk onderwerp weet te bespreken. Je wordt gewoon heel blij van Siri en haar belevenissen. En dat is precies wat mooie boeken moeten doen.

Lizan.

Leestip: Wil je nog meer boeken lezen die zich afspelen in een hotel? Leesfeest schreef er deze special over! 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.