Hoog boven de wolkenCarolien Ceton

Terug naar lijst
 

Hoog boven de wolken

Titel: Hoog boven de wolken
Auteur: Carolien Ceton
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 0470 6
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Wat papa vertelt


Loos ziet haar vader nooit. Maar ze belt hem wel vaak. Ze belt hem met een hele oude telefoon, zo’ n zwarte met een draaischijf en een zware hoorn met een kant om tegen je oor te drukken en een kant om in te praten. De telefoon is van haar oma geweest, maar nu mag Loos hem hebben.

De moeder van Loos is een beetje verstrooid. Ze vergeet het eten klaar te maken en ze brengt Loos te laat naar school. Ze ligt veel op de bank en gaat op het laatste moment toch niet mee naar de kermis. Ook heeft ze vaak een rothumeur. Vooral als Loos naar foto’s van vroeger kijkt, of over papa begint.

Ik snap eigenlijk ook niet waar ik over begonnen ben. We krijgen altijd ruzie als het over papa gaat. Zo meteen gaat ze vast weer vragen wat papa dan terugzei. Ik probeer me te herinneren wat papa me de laatste tijd allemaal heeft verteld, zodat ik mijn antwoord vast klaar heb. Dan kan ik meteen tegen mama zeggen wat het allerlaatste, supertoffe verhaal is dat papa voor me heeft verzonnen.

Toch is de moeder van Loos ook heel lief. Ze ziet hoe mooi de tekeningen van Loos zijn, ook als de juf er maar niks aan vindt. Ze giert van het lachen als ze samen met Loos pannenkoeken eet met veel te veel lekkers erop. Ze poetst de tanden van Loos, alsof ze nog een klein meisje is. En ze organiseert de beste negende verjaardag ooit, hoog boven de wolken.

‘Hoog boven de wolken is een mooi eenvoudig boek. Het gaat over belangrijke en heel normale dingen tegelijkertijd. Het laat op een rustige manier zien dat je het elkaar soms moeilijk kunt maken als je verdriet hebt, ook wanneer je veel van elkaar houdt. En dat iedereen een eigen manier heeft om met verdriet om te gaan.

Ik druk het luidsprekertje tegen mijn oor en draai zeven keer nul. Terwijl ik wacht tot papa opneemt bedenk ik dat ik ook nog een verhaaltje wil horen. Een zelfverzonnen verhaaltje voor het slapen gaan.

Loos is stoer. Ze kan goed drummen en ze draagt altijd een voetbalpet met de kleuren van Brazilië, die van haar vader is geweest. Kleren koopt ze het liefst op de jongensafdeling. Samen met haar vriendin Mari heeft ze een dooiedierenverzameling en ze luistert veel naar muziek op haar mp3-speler. De moeder van Loos is ook stoer. Op een dag wil ze zelfs de foto’s die nog los in een doos liggen samen gaan inplakken. Maar eerst gaan ze alle cadeautjes van Loos uitproberen. Samen lopen ze naar het speelveldje met de nieuwe jeu de boules-ballen. Loos laat haar pet aan de kapstok hangen.

Lotte.
 

Vond je dit boek mooi? Lees dan ook Papa, hoor je me?

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.