Honderd jaar en een zomerKlaus Kordon

Terug naar lijst
 

Honderd jaar en een zomer

Titel: Honderd jaar en een zomer
Auteur: Klaus Kordon
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2003
ISBN: 978 90 269 9326 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Liefde in Berlijn

Er zijn veel auteurs die historische romans schrijven, maar niet iedereen heeft er succes mee bereikt. Zijn de personages mooi en hun karakters diep, dan mankeert er iets aan het beeld van geschiedenis. Is historisch alles in orde, dan zijn de hoofdpersonen saai of ongeloofwaardig. Een moeilijk genre dus en je moet als schrijver stevig in je schoenen staan om alle mogelijke problemen te vermijden. Met zijn 'Honderd jaar en een zomer' bewijst Klaus Kordon dat hij het wél kan.

De hoofdpersoon van zijn nieuwste boek is Eva Seemann. Tot aan de dag dat de Berlijnse Muur valt, groeit ze onbezorgd op in West Duitsland. Dan pas krijgt Eva te horen dat haar vader een Oost-Duitser is en een anticommunist. Kort daarna ontmoet ze voor de eerste keer haar opa, een aan de socialistische regering trouwe schrijver, waarmee haar vader al twintig jaar lang ruzie heeft. Hij woont in Berlijn, in een flat die al bijna een eeuw lang familiebezit is en door vier generaties van Seemanns werd bewoond. Negen jaar later, wanneer het flatgebouw op de slooplijst staat, besluit Eva in een opvlieging tijdens de zomervakantie naar opa te gaan. Het is een stap die haar hele leven verandert.

In Berlijn leert Eva niet alleen haar opa goed kennen, maar ook gecompliceerde geschiedenis van haar familie en van Duitsland. Om dat mogelijk te maken brengt de schrijver in zijn boek zoveel bijpersonages dat het tegen het eind onmogelijk is om al die mensen uit elkaar te houden. De verhaallijnen lopen dwars en chaotisch door elkaar heen en maken het voor de lezer moeilijk om te volgen.

In Berlijn ontmoet Eva haar levensliefde Gregg, een Russische kunstenaar. Ondanks alle verschillen vallen ze op elkaar. Het is een prachtig beschreven liefdesverhaal - vol passie en kracht, maar ook vol onschuld. Dankzij Gregg vindt Eva haar plek op aarde en lukt het hun om samen het oude flatgebouw te redden. Ze bereiken ook iets wat onmogelijk leek - een verzoening tussen de vader en grootvader.

Het boek heeft alles wat voor een bestseller nodig is: geheimzinnigheid van het vroegere Oostblokland, spanningen in de familie, prachtige karakters en de liefde. En toch is 'Honderd jaar en een zomer' enigszins teleurstellend. Door de ouderwetse stijl komt de twintigjarige Eva soms ongeloofwaardig over. Kordon legt teveel uit en maakt veel opmerkingen die té autobiografisch zijn. Het lijkt alsof de schrijver zelf belangrijker wil zijn dan zijn boek.

Maar ondanks dat, tóch lezen! Het is een van de schaarse, levendige romans over de ontwikkeling van de Europese maatschappij na de val van de Muur.

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.