Hond weet alles en Wolf nietsSylvia Vanden Heede

Terug naar lijst
 

Hond weet alles en Wolf niets

Titel: Hond weet alles en Wolf niets
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo, 2014
ISBN: 978 94 014 1530 9
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Niet voor doetjes!

Ken je Hond en Wolf al? Hond is de neef van Wolf. Ze zijn heel verschillend: Hond heeft een baas en is tam en trouw. Wolf leeft alleen in het bos, hij is gauw driftig, een beetje gemeen en houdt zich nooit aan zijn woord. Sylvia Vanden Heede heeft al een paar boeken over Hond en Wolf geschreven (en die zijn leuk hoor!). ‘Hond weet alles en Wolf niets’ is een ander soort boek. Hoe anders? Dat lees je hierna.

Het verhaal begint wanneer Wolf een bot heeft gevonden. Hond vertelt Wolf dat het een bot van een koe is, maar dat maakt Wolf boos. Hij heeft dat bot gevonden, dus dat bot is van hem. Jij snapt wel dat Hond dat zo niet bedoelt, toch? Wolf en Hond praten door over botten. Wat Hond niet weet over het skelet, zoekt hij op in een boek.

Wolf wikkelt zich daarna helemaal in verband. Hond vraagt zich af of Wolf een bot heeft gebroken, maar Wolf speelt een mummie en wil Hond laten schrikken. Zo wordt je ongemerkt meegenomen van verhalen over skeletten naar verhalen over mummies, die samen een deel van het boek vormen. De verhalen trekken je vervolgens ook een voor een de andere delen in: over robots, ridders en piraten, over dino’s en draken en over raketten en de maan. Die soepele overgangen tussen de verschillende onderdelen heeft de schrijfster knap bedacht.

Over elk van de onderwerpen krijg je ook informatie: hoe botten aan elkaar zitten, hoe van een overleden mens een mummie gemaakt wordt, hoe een schildknaap tot ridder wordt geslagen en hoe een meteoor een meteoriet wordt. Sylvia Vanden Heede schreef die stukken samen met Inge Bergh. Heel bijzonder hoe zij door de korte zinnen en de gemakkelijke woorden de ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk maken. De informatie wordt steeds afgewisseld met een ‘Watje’, een meerkeuzevraag over wat je net gelezen hebt. Soms is er ook een ‘Doetje’, een knutselopdracht (niet altijd even gemakkelijk) om bijvoorbeeld een afdruk van een dinopoot te maken of een schatkaart.

Ook al lopen de verhalen door, aan de vormgeving is wel goed te zien dat er een nieuw deel van het boek begint. In witte letters staan op een zwart groot vlak, zoals bij een heel oude film, de onderwerpen aangekondigd. Daarnaast zie je een mooie grote kleurentekening van Marije Tolman over dat onderwerp, bijvoorbeeld van Wolf en Hond op de rug van een dino. En tussen de verhalen en informatie door staan veel kleine losse tekeningen, ook van Marije Tolman. Die zijn vaak heel grappig: Wolf als piraat op een onbewoond eiland, of Wolf als robot en Hond als ridder.

‘Hond weet alles en Wolf niets’ kun je in je eentje of samen lezen. Er is voor elk wat wils, maar alleen als je durft.

Inger.

Hou je van informatieve boeken? Lees dan ook: ‘Het gekke bekken en gave tandenboek’ van Marja Baseler‘Bibi’s doodgewone dierenboek’ van Bibi Dumon Tak en ‘Inkt: Word een tekentalent!’ van Ceciel de Bie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.