Hoera, het is vakantie!Ron Schröder

Terug naar lijst
 

Hoera, het is vakantie!

Titel: Hoera, het is vakantie!
Auteur: Ron Schröder
Uitgeverij: The house of books, 2005
ISBN: 978 90 443 1325 3
Illustraties: Ingrid ter Koele

Terug naar lijst

Knettergekke heksenschoenen maken

Om je zusje of broertje uit voor te lezen in de auto op weg naar Frankrijk, voor het slapen gaan of zomaar een keer ’s middags in de tuin of op de camping: met deze boeken wordt de vakantie helemaal een feest!

‘Iedereen heeft soms vakantie
en dat is ontzettend fijn
Jan gaat leuk naar de dolfijnen
en zit stralend in de trein.’

Met dit ‘coupletje’ begint ‘Hoera, het is vakantie!’ van Marianne Busser en Ron Schröder. Vervolgens lezen we wat Peter, Esther, Joep, Roosje, Mariël, Hein, Jasmijn, Jan, Elsje, Joris, Daan en Jos allemaal gaan doen in hun vakantie: gewone, maar wel leuke en spannende dingen! De een gaat logeren bij oma, weer een ander gaat haar kamer verven. Mariël gaat een plakboek maken, Hein gaat kamperen en Daan en Jos gaan fietsen. Bijzonder is dat de verhaaltjes allemaal op rijm staan zodat het lijkt, als je ze hardop voorleest, alsof je liedjes aan het zingen bent!

Een heel ander super vakantieboek is het ‘Doeboek’ van Ingrid en Dieter Schubert. De titel zegt het al: het is niet zomaar een boek om te lezen, maar vooral een boek om in te knutselen, te puzzelen en te tekenen. Monkie, Platvoetje, Woeste Willem, Beer en Egel … Alle figuren uit de prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert komen langs. Zo moet je in een plaat met krioelende insecten de andere dingen ontdekken, kun je een echte krokodil maken van een eierdoos en kun je een geheimschrift ontcijferen. Help jij Egel om Beer te vinden? Of om muis uit de knoop te halen? En ontwerp je een paar knettergekke heksenschoenen voor Platvoetje? Het kan allemaal in het ‘Doeboek’ en zo help je ook nog eens mee om het boek helemaal af te maken.

Andere bijzondere figuren zijn de Barbapapa’s. Wie kent niet de Barbapapa-familie met Barbapapa en Barbamama en hun gele, groene, zwarte, paarse, rode, oranje en blauwe kinderen? Het lijken wel ballonnen met ogen, een neus en een mond, die zich in allerlei vormen en dingen kunnen veranderen. In het achtste en nieuwste Barbapapa-boek ‘Barbapapa op vakantie’ van Annette Tison en Talus Taylor willen de Barbapapa’s naar de zon. Barbamamma verandert in een vliegtuig en zo kan de hele familie naar een tropisch eiland. In dit boek veranderen de Barbapapa’s zich in een bootje, een glijbaan, een octopus of een parasol. En wanneer mensen sappige vruchten uit een hoge boom willen plukken, verandert Barbapapa zich in een trap. Dan krijgen de Barbakinderen ruzie met elkaar over hun kleur. Welke Barbapapa heeft de mooiste kleur, wat is de beste kleur…? Of dat ooit nog goed komt? Lees het zelf maar!

Prachtige voorleesverhalen en gedichten van verschillende auteurs staan in ‘Hoera, vakantie!’: tweeëntwintig verhalen over speelgoedbootjes, heimwee, ridders aan zee, vissen, vakantie met opa en over nog veel meer vakantiedingen. Beleef samen met Sanneke haar avontuur met hond Wimmie of ga samen met Jorien en opa naar Schiphol. Maar vakantie is toch niet altijd zo leuk: zo heeft Duup heimwee en Nannie Kuiper schreef een prachtig gedicht ‘Een door-de-weekse-dag’, over dingen die je allemaal in de vakantie kunt doen, maar ook over het missen van je klas.

Marieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.