Hoe word ik een echte tovenaar?Meg Clibbon

Terug naar lijst
 

Hoe word ik een echte tovenaar?

Titel: Hoe word ik een echte tovenaar?
Auteur: Meg Clibbon
Uitgeverij: Luister, 2001
ISBN: 9789074892827
Illustraties: Lucy Clibbon

Terug naar lijst

Verander in een ander!

Gemeen zijn is helemaal niet erg. Als piraat dan. En geen zeemeermin die ooit klaagt over natte voeten. Een vervelend broertje in een kikker te veranderen is geen enkel probleem voor een tovenaar. En na een paar vliegoefeningen fladder je net zo sierlijk als een fee.

Meg en Lucy Clibbon geven je nu de kans om een echte piraat, tovenaar, zeemeermin of fee te worden. De vier handboeken die het duo schreef, vertellen alles over deze figuren. Misschien doet een handboek denken aan een dik saai boek met kleine lettertjes. Deze boeken zien er heel anders uit! Dat komt vooral door de vrolijke tekeningen van Lucy, die vaak de hele pagina vullen, maar zeker ook door de grappige teksten van Meg. Zij beschrijft hoe de figuren zich gedragen. En daarin lijken ze meer op mensen dan je misschien dacht.

Heb je er bijvoorbeeld genoeg van om altijd maar dingen te móeten? Word dan zeemeermin! Die zijn namelijk niet nuttig, maar wel 'decoratief'. Maar let op! Zeemeerminnen en piraten gaan niet zo goed samen. Piraten zijn heel gemeen tegen hen, dat staat nou eenmaal in het piratenreglement… Makkelijk is het trouwens niet om piraat te worden:

'De beste manier om een piraat te worden is van huis weg te lopen. Knoop je spullen in een grote zakdoek en loop naar een haven. Daar monster je aan als dekzwabberaar op een piratenschip. Dan moet je leren ook erg, erg gemeen te worden. Dat duurt heel lang en gaat snel vervelen. Daarom worden de meeste mensen ook geen piraat, maar blijven liever lekker rustig thuis om tv te kijken.'

Tovenaars spelen liever de baas over iedereen. Ze willen graag voortdurend aandacht en proberen op te vallen met hun toverkunsten. Maar vergeet niet dat ook feeën kunnen toveren. Zij wonen in een sprookjesland, terwijl tovenaars meestal in vochtige kelders hun toverspreuken verzinnen.

De boeken zijn grappig geschreven, maar Meg Clibbon overdrijft soms wel. Zo schrijft ze in het Handboek Tovenaar verschillende keren dat tovenaars ervan houden om op te scheppen. Doordat ze het steeds herhaalt, is de lol er na een paar keer wel af. Maar gelukkig is er nog veel meer over tovenaars te schrijven, en zeker ook te tekenen.

Illustratrice Lucy Clibbon gebruikte voor haar collage-achtige tekeningen niet alleen waterverf, maar ook glitters, sterren en zelfs elfentoverstof. Tenminste, dat zegt ze zelf. Haar stijl is wat kinderlijk, maar nodigt ook uit om zelf je ideale landschap te schilderen voor als je een piraat, tovenaar, fee of zeemeermin zou zijn.

Behalve informatie geven de Clibbons ook praktische tips. Want als zeemeermin is het wel handig om te weten hoe zeesterrensap gemaakt wordt. Een tovenaar moet, om te voorkomen dat zijn spreuken gepikt worden, natuurlijk een geheimschrift maken. En waar is een piraat zonder een goede schatkaart? Natuurlijk ontbreken ook de vliegoefeningen voor de fee niet.

De tips en trucs in deze handboeken zijn een prima voorbereiding om te veranderen in een piraat, zeemeermin, fee of tovenaar. Wanneer je ze onder de knie hebt, kan het eigenlijk niet meer mis gaan: niemand zal je nog herkennen!

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.