Hoe overleef ik (zonder)dromen?Francine Oomen

Terug naar lijst
 

Hoe overleef ik (zonder)dromen?

Titel: Hoe overleef ik (zonder)dromen?
Auteur: Francine Oomen
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 451 0985 5
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Koeienpoep en hartenkreukels

In ‘Hoe overleef ik (zonder) dromen’ is Rosa (alweer) 17 jaar en heeft ze een gebroken hart. Ze heeft met Neuz, haar vriendje, afgesproken elkaar een paar maanden niet te zien en ze mist hem vreselijk.

Zou hij mij net zo erg missen als ik hem? Is hij nu met Julia? Zou hij met haar.. Nee Rosa! Niet aan denken! Nee, ook niet bellen, mailen, binnenvallen, schreeuwen, schuimbekken en/of uit het raam springen. Rustig blijven. Aaaaargh!

Maar echt veel tijd om te somberen, heeft Rosa niet. Want ‘er is van alles aan de hand in Rosa-land’. Jonas wil HOI-tips omdat hij niet weet hoe hij zijn liefde aan Jochem moet laten blijken, Joy is van huis weggelopen, Carmen heeft misschien wel anorexia en Sacha komt er achter dat haar moeder ook in Amsterdam woont en is bang haar tegen te komen. Het is wel handig als je de andere 11 delen hebt gelezen (maar wie heeft dat nu niet?), anders raak je, zeker in het begin, de weg wel even kwijt tussen alle vrienden en problemen. Want Rosa is niets zonder haar vrienden en andersom.

Om elkaar een beetje op te vrolijken gaan ze lekker uit, maar dan drinkt Rosa een glas Cola waar iemand GHB heeft ingestopt. GHB is een partydrug, en dan ook nog een heel gevaarlijk soort. Rosa zakt in elkaar, krijgt in de ambulance een hartstilstand en belandt in het ziekenhuis. Daar herstelt ze gelukkig al heel snel en zit Neuz ook opeens weer aan haar bed. Zal hij toch, echt waar, nog steeds van haar houden?

Zoeffff, voor je het weet ben je door de 206 bladzijden (van dit 12e deel alweer van de Hoe overleef ik-serie) heen gedenderd. Francine Oomen verstaat de kunst van lekker snelle verhalen schrijven. Met humor en meligheid schrijft ze flitsend de ene na de andere spannende gebeurtenis aan elkaar. De problemen van Rosa en haar vrienden zijn in deze boeken dan ook meer een soort sausje. Je bent eigenlijk niet echt bezorgd over het wel en wee van Rosa en haar vrienden, je weet dat het tóch wel goed komt.

Het leuke van de boeken zijn, naast de grappige tekeningen van Annet Schaap, vooral de (msn-)gesprekken van Rosa. Een paar voorbeelden:‘Mijn hart ligt in de kreukels, maar ik probeer het met touwtjes en plakband bij elkaar te houden.’ Of: ‘Telkens als hij mijn hoofd binnenkwam dacht ik aan doorgekookte spruitjes en koeienpoep. (…) Nou dat is de beste survivaltip ever. Heb je liefdesverdriet : denk aan koeienpoep.’

En dan Rosa zelf natuurlijk. Zij is het leukste van de hele HOI-serie. Want, hoeveel problemen ook, Rosa is en blijft Rosa: een grappige, lieve, hippe, spontane meid.

Marjolein.

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.