Hoe overleef ik mijn vader (en hij mij)?Francine Oomen

Terug naar lijst
 

Hoe overleef ik mijn vader (en hij mij)?

Titel: Hoe overleef ik mijn vader (en hij mij)?
Auteur: Francine Oomen
Uitgeverij: Querido, 2010
ISBN: 978 90 451 0401 0
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Happy End

In 1998 verscheen ‘Hoe overleef ik mijn vakantie?’, het eerste boek over Rosa. Op haar vakantie in Corsica ontmoet ze haar trouwste vriend: Jonas. In deel 13 van de Hoi-serie, ‘Hoe overleef ik mijn vader (en hij mij)?’, gaat Rosa, inmiddels 17 jaar, weer op vakantie met Jonas. Nu samen met haar vader en haar vrienden Noa en Sacha. Na de scheiding van haar ouders beloofde Rosa’s vader keer op keer dat hij eens met Rosa op vakantie zou gaan, maar het kwam er nooit van. Nu is het echt zo ver. Marokko, geweldig! Maar de vakantie, die eigenlijk bedoeld was om weer wat meer tijd voor elkaar te hebben, gaat niet over rozen bij Rosa. Haar vader is namelijk heel chagrijnig en depri omdat hij ontslagen is.
 

Rosa zou Rosa niet zijn als ze niet probeert de problemen op te lossen. En dat lukt ook, ze heeft een goed gesprek met haar vader als hij na een paniekaanval in het ziekenhuis belandt. ‘Je moet praten met de krokodil, pap. Als je er niet over praat, gaat het ook niet over.’ Ehhh, krokodil?? Ja, dat heeft Rosa van Jonas geleerd. Toen Jonas vroeger in bed plaste omdat hij bang was dat er een krokodil op de wc zat, moest hij van zijn moeder met de krokodil gaan praten. Toen merkte hij natuurlijk dat er geen krokodil was! ‘Snap je het niet’, vraagt Rosa haar vader, ‘je moet niet weglopen voor dingen waar je bang voor bent.’
 

Verder beleven ze een echte Rosa-vakantie: geen moment verveling. Ze worden bestolen, krijgen autopech en ze rijden op een kameel – o nee, dromedaris (‘Ik rij op een drommie, dommie’) - door de woestijn. En ook in dit deel natuurlijk weer veel meligheid, mails, sms-jes, survival-tips en gedichtjes van Jonas, zoals als deze over Sacha:
Waf, waf, daar is Sacha
En ze lijkt op een hond
Ze blaft en ze bijt
Maar heeft geen haar op haar kont.

Francine Oomen heeft in dit deel alle losse eindjes uit de vorige delen tot een mooi borduurwerkje aan elkaar geschreven: homoseksuele Jonas komt eindelijk uit de kast, Sacha zoekt contact met haar moeder, Noa woont weer thuis, Rosa’s moeder viert haar droombruiloft en Rosa krijgt een schattig halfzusje. Happy end dus, niet alleen in dit boek, maar voor de hele serie. Achterin het boek vraagt Francine Oomen zich namelijk af of ze niet moet stoppen met de serie. Ze kan toch niet doorschrijven tot en met Hoe overleef ik het bejaardenhuis? Dit was dus echt, heus waar, haar laatste hoe-overleef-ik-boek. Maar gelukkig voor alle fans: Francine belooft dat er een spiksplinternieuwe serie voor wat oudere lezers over Rosa, Neuz en alle anderen komt!

Marjolein.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.