Hoe oma almaar kleiner werdMichael De Cock

Terug naar lijst
 

Hoe oma almaar kleiner werd

Titel: Hoe oma almaar kleiner werd
Auteur: Michael De Cock
Uitgeverij: Querido, 2010
ISBN: 978 90 451 1079 0
Illustraties: Kristien Aertssen

Terug naar lijst

Oma is altijd bij je

Hoe ziet jouw oma eruit? Is het een klein vrouwtje in een nette jurk, met grijs haar en veel rimpels? Of heeft ze juist rood haar en draagt ze altijd gympies? Oma’s zijn er in heel veel soorten en maten en alle oma’s zijn ooit net zo jong geweest als jij nu bent. Maar terwijl jij steeds ouder en groter wordt, worden oma’s juist steeds ouder en kleiner. Michael De Cock en Kristien Aertssen maakten daar een heel mooi boek over: ‘Hoe oma almaar kleiner werd’.

Oma lijkt in dat boek langzaam te verdwijnen. Eerst was ze nog een stuk groter dan de bezemsteel, nu krimpt ze steeds meer. En ze wordt nog vergeetachtig ook, waardoor ze de weg naar huis niet meer kan vinden. Stiekem is oma ook verdrietig. Ze mist opa namelijk heel erg. Opa was vroeger matroos op zee en als hij terug naar huis kwam, nam hij mooie bloemen voor oma mee. Nu is opa dood en is oma een beetje eenzaam.
Maar hoe voelt dat eigenlijk precies, iemand missen? Oma beschrijft het zo: het is net alsof iemand met een klein mesje gaatjes in je hart prikt. Door die gaatjes kunnen de tranen naar buiten en zo raak je langzaam je verdriet kwijt. De oma in het boek is van een meisje dat er liever niet aan wil denken hoeveel gaatjes er in haar hart komen als oma er niet meer zou zijn.
Gelukkig houdt haar oma wel van een feestje en kunnen ze samen nog veel plezier maken! Maar net als alle oma’s, wordt ook deze oma nóg ouder en nóg kleiner. Toch gaan oma’s nooit bij je weg. Weet je waarom? Ze worden speciaal voor jou steeds kleiner! Dan passen ze in je hart en zijn ze altijd bij je.
In ‘Hoe oma almaar kleiner werd’ lees je precies hoe dat kan. En je leest ook het verhaal van oma en haar matroos. Daarbij horen grappige en mooie tekeningen in veel kleuren. Het is niet alleen maar een verhaal, maar zelfs af en toe een gedicht, bijvoorbeeld als het meisje zich afvraagt waaraan oma denkt:

Denkt ze aan opa?
Denkt ze aan het huisje in de bocht bij de rivier?
Denkt ze aan de sokken in de la?
Het bed tegen de muur?
Het tikken van de klok elk uur?

Dit boek gaat over de liefde tussen een heel jong iemand en een heel oud iemand. Iedereen kent wel iemand die hij heel erg liefheeft. Daarom is het fijn dat daarover nu met zoveel liefde een boek is gemaakt, dat er na het lezen zeker een paar gaatjes in je hart vanzelf weer dichtgaan.

Linda.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.