Hoe maak ik een vriend?Evelien de Vlieger

Terug naar lijst
 

Hoe maak ik een vriend?

Titel: Hoe maak ik een vriend?
Auteur: Evelien de Vlieger
Uitgeverij: Lannoo, 2010
ISBN: 978 90 209 9181 9
Illustraties: Wendy Panders

Terug naar lijst

Boodschappenlijstje met lichaamsdelen

Lijstjes zijn zo ontzettend handig. Je ouders gebruiken natuurlijk een boodschappenlijstje en Lena Lijstje (uit de gelijknamige boeken van Francine Oomen) maakt lijstjes van haar dromen en wensen. En jij? Zeker weten dat jij voor je verjaardag of 5 december een verlanglijstje hebt.

Felix begint ook met het maken van een lijstje. Een lijstje met eigenschappen van een vriend. Waarom hij dat maakt? Het is grote vakantie en Felix gaat over zes dagen naar een kamp waar hij niemand kent. Dat vindt hij heel spannend. ‘Je maakt wel een vriend, je maakt wel een vriend, maalt het door zijn hoofd. Hoe dan?’

Felix neemt een leeg schrift. Daarin moet komen te staan hoe hij een vriend maakt. ‘Eerst maar eens een lijstje maken, denkt Felix. Dat is een tip van zijn moeder. Als je iets niet weet, maak je een lijstje.’ Felix haalt zijn ideeën voor de verschillende onderdelen zijn toekomstige vriend overal vandaan. In de werkplaats van zijn overleden opa maakt hij schetsen van de lichaamsdelen: ‘Op de tong moet er een beschermlaagje op de smaakpapillen, zodat je vriend kan opeten wat jij niet kunt.’ De juiste kleding voor zijn vriend bedenkt Felix als hij zijn vader een nieuwe broek ziet naaien. En de kruidenpotten van zijn oma inspireren Felix tot het verzinnen van een vriendschapsdrank met lachgas, luizenshampoo, een likje spuug en een draadje snot.

Ondanks alle tips maakt Felix zich grote zorgen over het kamp. Hoe moet dat met die vriend? Vijf dagen lang – van dinsdag tot en met zaterdag - is Felix druk in de weer met zijn schrift vol lijstjes, schetsen en recepten. Op zondag, de zesde en laatste dag, bedenkt hij het ultieme recept om een vriend te maken. Of juist niet? Zeven dagen later halen zijn ouders hem op. Hij wil hun nog niet vertellen hoe het kamp is geweest. ‘Maar achter in de auto barst Felix’ koffer van de verhalen, van bloed, zweet en keitjes.’

Schrijfster Evelien De Vlieger maakt van elke dag voor het kamp een hoofdstuk. Zo tel je samen met Felix af en voel je goed zijn zenuwen. Gelukkig is er thuis ook enige afleiding. Zijn moeder heeft naast al haar werk best tijd om een ondersteboventaart te bakken. Met zijn vader houdt Felix op een warme dag een watergevecht. En in de werkplaats voert Felix regelmatig gesprekken met zijn opa alsof hij er nog gewoon is.

Het boek ‘Hoe maak ik een vriend?’ staat vol met tekeningen en foto’s van Wendy Panders. Hierdoor lijkt het boek op Felix’ schrift. De tekeningen en foto’s zijn origineel, grappig en wild. Ze laten zien hoe Felix’ ideeën door zijn hoofd vliegen en passen geweldig goed bij het verhaal.

Heb jij nog een nieuwe vriend nodig? Doe als Felix en maak een lijstje!

Inger. 
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.