Hoe leer je draaks?Cressida Cowell

Terug naar lijst
 

Hoe leer je draaks?

Titel: Hoe leer je draaks?
Auteur: Cressida Cowell
Uitgeverij: Manteau Jeugd, 2012
ISBN: 978 90 488 1348 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Mislukte Viking, superheld

‘Hoe leer je Draaks’ is een heel oud boek, geschreven door de Viking Stikkum Stoere Steurkop de Derde. Met veer en inkt (wat een kliederboel!) beschrijft Stikkum een avontuur dat hij als jonge Viking beleefde. Het boek werd uit het Oud-Noors vertaald door Cressida Cowell. Tenminste, dat staat op de titelpagina. Maar wat echt of verzonnen is in de wereld van Stikkum en zijn draakje Tandloos is steeds maar weer de vraag:

Let op:
De duistere middeleeuwen waren zo ontzettend, verschrikkelijk duister dat het soms lastig is om FEITEN van VERZINSELS te onderscheiden.

Het avontuur begint. Stikkum is klein en mager, hij heeft een bootje gebouwd dat op instorten staat, zijn draak is maar een gewone huis-tuin-en-keuken-draak en hij haalt slechte rapporten op de Piratentraining. En dat terwijl hij de zoon van de Viking-hoofdman is! Hij zou juist goed moeten zijn in vakken als ‘Boeren voor beginners’, ‘Buitenlanders bang maken’, ‘Diep beledigen’ en ‘Vijandelijk schip enteren’. Maar Stikkum is vooral goed in zwaardvechten en talen leren. In plaats van buitenlanders te beledigen spreekt hij ze aan in onberispelijk Frans. Hij spreekt zelfs een beetje Latijn. Hoe kan zijn vader nu ooit trots op hem zijn?

Dat Stikkum Latijn kan verstaan komt trouwens goed van pas wanneer hij tijdens de piratentraining per ongeluk een Romeins schip entert. Stikkum krijgt te horen dat de Romeinen van plan zijn om hem als erfgenaam van de stam van zijn vader te ontvoeren! Het lukt Stikkum om heelhuids van het Romeinse schip te ontsnappen, maar hij verliest daarbij zijn draakje Tandloos en de helft van zijn zelfgeschreven boek: ‘Hoe leer je Draaks?’ Een boek dat de Romeinen heel graag willen hebben…:

Draak: Ikkie haphap die mauwmauw…
Ik wil de kat opeten…
Jij (dit mag met stemverheffing): NIEA HAPHAP DIE KONTSTEUN, NIEA HAPHAP DI SLAPIEPLANK PLUS DUBBELI DUBBELI NIEA HAPHAP DI MAUWMAUW!
Eet de stoel niet op, eet het bed niet op en eet al helemaal de kat niet op!

Thuisgekomen vertelt Stikkum alles aan zijn vader, maar die luistert niet naar hem! Hoe zal het aflopen met Stikkum? Wordt hij ontvoerd door de Romeinen? Ziet hij zijn draakje nog terug? En waarom willen de Romeinen zo graag weten hoe je Draaks spreekt? Je kunt het allemaal lezen in ‘Hoe leer je Draaks?’. Er valt van alles te ontdekken in het boek: weetjes over draken, een ‘bloedvetetabel’, landkaarten, en woordenlijsten Draaks. Dit boek is lekker raar en grappig. Soms is het misschien net een beetje té flauw. Maar zeg nou zelf: om té flauw kun je ook hard lachen, als je er maar de goede bui voor hebt!

Lotte.

Als je dit boek leuk vond, dan vind je misschien ook ‘Grote Griebus en de zevende ridder’ leuk!
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.