Hoe ik per ongeluk een boek schreefAnnet Huizing

Terug naar lijst
 

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Titel: Hoe ik per ongeluk een boek schreef
Auteur: Annet Huizing
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0159 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Schrijfspieren trainen

‘Ik wil schrijver worden,’ zei ik. Ik schrok er zelf van. Had ik nou niet een betere beginzin kunnen bedenken?

De 13-jarige Katinka wil graag schrijfster worden, ze weet alleen niet hoe dat moet. Lidwien, haar overbuurvrouw, is een beroemd schrijfster. Op een dapper moment stapt Katinka op haar af en vraagt om schrijfles. Lidwien stelt voor dat Katinka elke vrijdagmiddag bij haar langskomt voor tips en kritiek op haar verhalen. Katinka mag als tegenprestatie Lidwien helpen in de tuin.

Katinka besluit te schrijven over Dirkje, de nieuwe vriendin van haar vader. En over de schrijflessen van Lidwien. Een verhaal beginnen is alleen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft Lidwien daar een oplossing voor: een schrijver kan beginnen waar hij wil, als de eerste scène de lezer maar nieuwsgierig maakt.

Katinka’s verhaal start op de boot van Terschelling naar Harlingen, waar zij, haar vader en haar broertje Kalle kennismaken met Dirkje. Katinka beschrijft hoe Dirkje daarna elk weekend komt. Hoe lekker je tegen haar aan kunt zitten, hoe aanrakerig ze is en hoe weinig ze zich bemoeit met de inrichting van het huis. Nu Dirkje er is en dat zo vanzelfsprekend voelt, vraagt Katinka zich ineens af wie haar moeder was. Die is overleden toen Katinka drie jaar was. Ongemerkt verschuift nu de aandacht van Dirkje naar Katinka’s moeder.

Schrijfster Annet Huizing vlecht de schrijflessen onopvallend en heel mooi door het Dirkje-/moederverhaal heen. Lidwien geeft Katinka bijvoorbeeld een opdracht om een stuk te schrijven waarin alle zintuigen aan bod komen. Katinka beschrijft dan hoe ze in het donker naar de zolder gaat, daar in een hutkoffer de jurken van haar moeder vindt en die aantrekt. Tijdens een andere schrijfles vertelt Lidwien dat een goed verhaal gaat over de worsteling die mensen ergens mee hebben, dat een schrijver voorbij de buitenkant moet kijken. Katinka ontdekt dat ook Lidwien ergens mee worstelt.

Met veel gevoel en humor zet Annet Huizing de personages neer. De band tussen Katinka en Lidwien is bijzonder en warm. Lidwien haalt herinneringen op aan Katinka’s moeder en vertelt over haar eigen ex-man. Tijdens het poten van de peterselie en het snoeien van de oude wilg bespreken ze van alles. Je voelt hun vriendschap groeien. En tegelijkertijd leef je met Katinka mee. Haar opkomende verdriet over haar dode moeder is erg aangrijpend. Door Katinka’s nuchtere houding en door de schrijflessen en het tuinieren blijft het verhaal toch luchtig van toon.

‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ is een mooi en goed geschreven verhaal. Het voert je niet alleen mee met Katinka’s belevenissen, het inspireert je ook om zelf te gaan schrijven. Als Katinka per ongeluk een boek kan schrijven, dan kun jij dat toch ook? ‘Gewoon schrijven, veel schrijven. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.’

Inger.

Andere mooie verhalen over verdriet: ‘Al dat heerlijke verdriet’ van Peter van Gestel en ‘Zomerzeer’ van Hilde Hagerup.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.