Hoe ik nu leefMeg Rosoff

Terug naar lijst
 

Hoe ik nu leef

Titel: Hoe ik nu leef
Auteur: Meg Rosoff
Uitgeverij: Pimento, 2004
ISBN: 978 90 499 2000 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Honger naar zijn lichaam

Daisy eet nauwelijks. Honger hebben voelt best wel heel erg prettig. Maar dat is niets vergeleken bij de honger die ze voelt als ze haar neef Edmond heeft gezoend. Honger naar zijn mond en naar zijn lichaam. “Een vreselijke honger, naar Edmond. En wat een toeval dat ik dat nu net het fijnste gevoel van de hele wereld vond” zegt Daisy.

In ‘Hoe ik nu leef’ laat schrijfster Meg Rosoff Daisy aan één stuk door kletsen. Haar eerste ontmoeting met neef Edmond beschrijft Daisy bijvoorbeeld zo: ‘Laat ik voor ik het vergeet vertelen hoe hij eruitziet want dat is niet precies wat je van een doorsneeveertienjarige zou verwachten met zijn SIGARET en haar dat eruitziet alsof hij er in het pikkedonker in heeft zitten hakken, maar afgezien daarvan lijkt hij sprekend op zo’n straathond, je weet wel die je bij het hondenasiel tegenkomt en die iets hoopvols en liefs heeft en zijn neus meteen in je hand duwt nadat hij met een soort waardigheid naar je toe is gekomen en waarvan je gelijk weet dat je hem mee naar huis zult nemen.’

Pffff…96 woorden in één zin!! En toch leest het makkelijk, juist door deze ‘klets-stijl’, die Rosoff gebruikt. En daarbij: Daisy is geweldig, je wilt niets liever dan ook zijn zoals zij. Ze kijkt op een grappige manier naar zichzelf en geeft voortdurend commentaar op alles en iedereen.

Toch merk je al snel dat Daisy’s leventje niet zo fantastisch is: haar moeder is dood, haar stiefmoeder heeft ze niet voor niets Davina Duivelin genoemd, ze eet niet en haar vader stuurt haar thuis weg. Maar Engeland is haar redding. In het gezin van haar tante voelt Daisy zich enorm thuis, het wordt haar paradijs. En ze wordt dus ongelooflijk verliefd op Edmond. Maar langzamerhand stampt de oorlog het verhaal binnen. Daisy wil er eerst niet aan, haar superromantische zomer staat op het spel. Toch moet ze er wel aan geloven. En zo verandert het boek van sfeer; een warm liefdesverhaal wordt een grimmig verhaal over oorlog en geweld.

Tel bij dit alles nog op dat Edmond en Daisy elkaar kunnen voelen en horen, ook als ze niet bij elkaar zijn. Plus dat het nu eens niet gaat over een oorlog ver weg of lang geleden, maar over een oorlog nu: de Derde Wereldoorlog. Dan weet je zeker dat je dit boek wel moet lezen!

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.