Hoe het varken aan zijn krulstaart kwamGerda Dendooven

Terug naar lijst
 

Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam

Titel: Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam
Auteur: Gerda Dendooven
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 452 0759 2
Illustraties: Gerda Dendooven

Terug naar lijst

Niets te aaien
 

Toen God de dieren had geschapen ‘viel er werkelijk niets te aaien’. Want de dieren hadden geen vacht, geen schubben, geen pluimen ... Ze waren alleen maar vel, bloot vel. Dat is koud in de winter! En alsof dat nog niet erg genoeg was, was God ook nog vergeten om de dieren hun naam te geven.
De oude engel Gabriel vond dat het zo echt niet kon, dus hij daalde op aarde neer om het probleem op te lossen. Eerst moest hij God nog wel een beetje ompraten, hoor! Want die voelde zich toch wel een tikje beledigd toen Gabriël zei dat hij bij de dierenafdeling nog wel iets miste: ‘Hoe durf je zoiets te zeggen, alles wat ik maak is perfect. En als het niet perfect is, dan is het zo bedoeld!’

Toch beloofde God dat hij langs zou komen om de dieren ‘af te werken’. En hij kwam met een heleboel bagage: zakken vol haar, een krultang, een haardroger op één poot, krulspelden, en een verfdoos. Toen ging hij aan het werk.
Eigenhandig krulde hij de haartjes van een beest dat ‘schaap’ werd genoemd, en met een zachte kleurspoeling verfde hij de ‘geit’.
 

Maar toen kwam er een roze stip aangestormd, een roze en bloot beest. Hij had zich verslapen na een paar glaasjes wijn en droomde ervan om te kunnen vliegen. Toen verrichte de Goede Heer een wonder. Hij warmde de krultang op aan een klein sterretje en draaide de staart van het roze beest eromheen. 
 

Bon, knikte de Goede God tevreden en hij haalde de tang ook nog eens over de oren van het beestje. Het leken wel vleugels. Ga en leef als een varken, jij zwijn. En zo komt het dat het varken nog steeds bloot is en roze, maar hele mooie flaporen en een prachtige krulstaart heeft - best handig aan het spit - en twee namen: zwijn en varken.
 

Gerda Dendooven heeft in ‘Hoe het varken aan zijn krusltaart kwam’ een oud verhaal van de beroemde schrijver Felix Timmermans bewerkt. En zij deed dat op haar eigen manier: vol grappige figuren en grappige dialogen. Met een overbelaste en mopperige God (‘Trouwens als je het zelf zoveel beter weet, doe het dan zelf’), een sloffende oude engel die zijn grote vleugels over de grond laat slepen en een horde domme, ongeduldige dieren. 
 

De tekeningen maakte Dendooven in winterse tinten - ijsblauw, grijs, wit en oudroze - en daarop plakte ze uitgeknipte dieren en figuren. Ook hier zijn de dieren niet zacht, wollig en aaibaar, maar eenvoudig en vrolijk. Van God zien we alleen een felroze maatpak en hippe schoenen met een bontrand.
En is het waar? Kunnen varkens vliegen? Men zegt dat het al een keer gelukt is, maar niemand heeft het ooit gezien...

Marjolein.
 

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.