Hoe groot is de liefdeAnna van Praag

Terug naar lijst
 

Hoe groot is de liefde

Titel: Hoe groot is de liefde
Auteur: Anna van Praag
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2018
ISBN: 978 90 896 7275 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Liefde delen

Mila besluit van een dorpje in Drenthe te verhuizen naar het wereldlijke Amsterdam, waar ze Nederlands gaat studeren. Op een avond in de kroeg ontmoet ze de mysterieuze Steffan, een blonde knappe barman. Steffan is een dirigent en leeft voor zijn muziek. Hij is spontaan, gevoelig en charmant en Mila valt gelijk als een blok voor hem. Maar ze is niet de enige, ook de stoere Jules heeft een grote zwak voor Steffan.

Jules is zangeres in het koor dat Steffan dirigeert en is het tegenovergestelde van Mila. Waar Mila rustig, verlegen en onervaren is, is Jules wild, gepassioneerd en direct. Steffan blijkt geen type te hebben, hij vindt beide meisjes ontzettend leuk. Jules is zijn muze en Mila zijn engel. In plaats van de concurrentie aan te gaan met Jules, wordt Mila vrienden met haar. Langzaam raakt ze verwikkeld in een ingewikkelde driehoeksverhouding waarin Steffan centraal staat. Ondanks de intense emoties die de drie met elkaar delen, hebben ze allen afzonderlijk hun eigen demonen waar ze mee kampen. Mila probeert zichzelf te vinden, Jules probeert een traumatische ervaring uit haar verleden te vergeten en Steffan probeert de dood van zijn broertje te verwerken.

Om alles nog ingewikkelder te maken, gaat het steeds verder bergafwaarts met Steffan. Zowel Jules als Mila zijn zich er bewust van en proberen er alles aan te doen om Steffan op te vrolijken. Maar de dood van zijn broertje valt hem steeds zwaarder en zijn gedachtes worden steeds duisterder:

‘De moedeloosheid is het ergste. […] Het is alsof iedereen in een film speelt, al die schijnheilige koppen, al dat zogenaamde verdriet. Ik ben de enige die zich niet gek laat maken. Alles is fake en het wordt alleen maar onwerkelijker. In wiens hologram zit ik eigenlijk?’

Zullen Steffan, Mila en Jules ooit hun demonen kunnen verslaan?

Anna van Praag heeft met ‘Hoe groot is de liefde’ een intense en psychologisch coming-of-age verhaal geschreven. De opbouw van het verhaal is goed. De personages van Jules en Mila worden goed uitgediept, terwijl je over Steffan juist heel erg in het donker blijft. Hierdoor blijft het verhaal spannend en onvoorspelbaar. Stukje bij beetje kom je steeds meer over Steffan te weten en merk je als lezer dat Steffan niet zo zelfverzekerd is als hij in eerste instantie overkomt op beide meisjes. ‘A beautiful love story’ zou John Green erover geschreven hebben. Echter, deze liefdesverhouding is beter te omschrijven als energievretend en daardoor niet altijd even geloofwaardig. Er wordt bijvoorbeeld licht over Mila’s jaloezie gesproken en Jules lijkt zich volledig bij de driehoeksverhouding te hebben neergelegd. Ondanks de enigszins ongeloofwaardige randjes van het verhaal is het boek pakkend van begin tot eind. Een echte aanrader als je van psychologische romans houdt!

Eva.

Leestip: Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Niets is wat het lijkt’ van Aidan Chambers.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.