Hip en Pip op stap met RatLoes Hazelaar

Terug naar lijst
 

Hip en Pip op stap met Rat

Titel: Hip en Pip op stap met Rat
Auteur: Loes Hazelaar
Uitgeverij: Lannoo, 2011
ISBN: 978 90 209 99174
Illustraties: Richard Verschraagen

Terug naar lijst

Wat is een vriend?

Hip is een oude hond. Pip is een jonge hond. Eef is hun baas. Hip, Pip en Eef gaan naar de stad. Voor een dag en een nacht.

In het boekje ‘Hip en Pip op stap met Rat’ kun je lezen wat Hip en Pip allemaal meemaken in de stad. Ze gaan met de trein, ze slapen in een hotel en ze maken een tochtje door de gracht op een waterfiets. Hip en Pip vinden dat allemaal heel spannend. Pip wordt er erg enthousiast van. Een beetje té enthousiast, vindt Hip. Maar misschien is Hip wel een beetje chagrijnig geworden door de zenuwen. Eef, Hip en Pip hebben het heel gezellig met zijn drieën. Dan komt Hip Rat tegen. Rat zegt tegen Hip dat hij zijn vriend is. Maar hij is helemaal niet lief tegen Hip, of tegen Pip en Eef.

Rat kijkt Hip strak aan.
‘Ik ben toch een vriend?
Mijn stad is jouw ssstad.
Jouw huis is dan toch mijn huisss?’ sist Rat.
(…)

Rat noemt zich mijn vriend, denkt Hip.
Dan zal het wel goed zijn.
‘Goed dan’, bromt Hip.
Rat wringt zich door de kier van het raam.
Hij ploft naast Hip neer op de grond
.
‘Hoi, vriend, hier ben ik dan’, zegt Rat.
Hij grijnst naar Hip.
‘Hoi… vriend’, bromt Hip.
Maar Rat voelt niet als een vriend.
Hoe kan dat toch? denkt Hip.

Wanneer is iemand een vriend? Ben je een vriend als je zegt dat je een vriend bent? Of moet je ook dingen doen om een vriend te zijn? Als je dit boekje leest dan ga je je dat vanzelf afvragen. En het is best leuk om over zo’n moeilijke vraag na te denken.
Soms hoop je dat er iets heel geks gebeurt, iets onverwachts. Dat gebeurt niet echt in dit boek en dat is wel jammer. Het spannendste stukje van het boek is het moment waarop Hip met Rat zit opgesloten in de kast. Maar voor Hip is dit wel verschrikkelijk spannend, als je bedenkt dat hij het al eng vond om naar de stad te gaan!

Het leuke aan dit boek is dat je meekijkt door de ogen van een hond. Hoe is het voor een hond om in de grote trein te stappen? Misschien bijt de trein wel? Op elke bladzijde van het boek staan mooie tekeningen die zijn gemaakt door Richard Verschraagen. Ze staan steeds op een andere plek en ze hebben mooie kleuren. Hip en Pip zien er heel lief uit. Eef ziet er ook lief uit. En zelfs Rat ziet er lief uit, op het laatste plaatje van het boek.

Lotte.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.