Hier waakt omaStefan Boonen

Terug naar lijst
 

Hier waakt oma

Titel: Hier waakt oma
Auteur: Stefan Boonen
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978 90 583 8969 5
Illustraties: Melvin (Wout Schildermans)

Terug naar lijst

Veelzijdige oma

Ergens ver weg, in niemandsland, woont de oma van ‘kleintje’. Haar huis staat in een bos vol met wolven, zwijnen en moerassen. Haar huis is oud, heeft de vorm van een draak en werd vroeger bewoond door een enorme reus. De wc is buiten en zit vol spinnen en er leeft een eng groot zwijn in het bos. Allemaal ingrediënten voor een geweldig weekendje weg!

‘Kleintje’ gaat samen met zijn negen broertjes en zusjes een weekend naar zijn oma toe. ‘Kleintjes’ oma is niet zomaar een oma, ze is eigenlijk een beetje gek. Oma houdt van door de bossen rennen, door moerassen baggeren, in bomen klimmen, spookverhalen vertellen en wolven nadoen. In tegenstelling tot oma’s chagrijnige buurman, meneer Bordjes. Meneer Bordjes woont ook in het bos en houdt niet van kinderen en lawaai. Maar daar trekken oma en de kinderen zich niet veel van aan.

Het hele weekend zit vol met spannende en grappige avonturen. Zo doet oma elke ochtend alsof ze een heks is en probeert ze de kinderen te vangen en onder de douche te zetten. Als ontbijt krijgen de kinderen broodjes met muizenkeutels, koekjes van eekhoornprut, rattensmurrie en zwijnenbrood. En als de kinderen niet kunnen slapen, neemt oma ze mee naar het dak. Ook gaan ze het bos in om het zwijn te pesten en het graf van opa te bezoeken. Tot slot neemt oma ze ook mee voor een ijsje bij Helga met de groene tanden. Maar om te betalen hebben ze ‘knars’ nodig: stukjes tand van de reus. En om die ‘knars’ te kunnen halen, moet ‘kleintje’ het moeras in duiken.

‘Hier waakt oma’ van Stefan Boonen is vooral een heel erg grappig verhaal. ‘Kleintjes’ oma is knettergek waardoor het verhaal nooit saai is. Het boek zit vol met grappige en een beetje gênante zinnen en woorden zoals: ‘Het ruikt er naar oude drol’, ‘Hee, vloog daar een prot tegen het plafond?’ en ‘Hee, kleintje, vergeet je piemel niet’. Ook de illustraties van Melvin (Wout Schildermans) zijn heel leuk. De figuren hebben allemaal hele lange of hele brede gezichten, lange nekken en dunne armpjes en beentjes. Alleen de kleuren donkerblauw, oranje en wit worden gebruikt waardoor het er lekker speels en vrolijk uitziet. ‘Hier waakt oma’ is zowel geschikt om voor te lezen als om zelf te lezen als je aan het leren lezen bent. Laat je meeslepen door ‘kleintje’ en zijn veelzijdige oma en geniet van een avontuurlijk weekendje weg!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.