Hier is de boze heksHanna Kraan

Terug naar lijst
 

Hier is de boze heks

Titel: Hier is de boze heks
Auteur: Hanna Kraan
Uitgeverij: Lemniscaat, 2006
ISBN: 978 90 563 7714 4
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Een bos vol verhalen om van te smullen

Ken je de boze heks? De grappigste en narrigste tante van voorleesnederland? Die samen met de egel, de haas, de eekhoorn, de uil, de merel en de konijnenkinderen in het bos woont? Die heks, die eigenlijk helemaal niet zo boos is? Niet? Ren dan nu naar de bibliotheek of de boekhandel, en haal ‘Hier is de boze heks’. Nestel je in je favoriete leeshoekje en duik het bos in.

In ‘Hier is de boze heks’ staan de leukste verhalen uit de zes boeken die schrijfster Hanna Kraan over de boze heks schreef. Bij elk verhaal maakte Annemarie van Haeringen prachtige tekeningen in kleur. Je leert alle dieren goed kennen. De haas is slim en bedenkt overal een oplossing voor. De uil is eerlijk en verzint vaak leuke spelletjes. De egel is eigenwijs en altijd een beetje bang voor de heks, doordat zij ooit een knoop in zijn stekels heeft gelegd.

De dieren wonen samen met de boze heks in het bos. De heks heet boze heks, omdat ze hele nare dingen tovert als ze een slecht humeur heeft. Dan gilt ze hihahoe en maakt ze de konijnen groen, laat ze bomen verdwijnen, of tovert ze fluisterkruid. Dat is een heel bijzonder plantje: als je tussen de halmen door loopt, fluistert het vervelende dingen. Behalve tegen de boze heks natuurlijk: die krijgt juist complimentjes!

‘Stomme egel, stekeltegel! De egel is bang!’
‘Die sprieten schelden me uit,’ klaagde de egel. ‘Ze hebben geen manieren.’
‘Ze hebben wel manieren, hihihi,’ grinnikte de heks.
‘Luister maar.’
Ze liep langzaam langs het gras.
‘De knapste heks ter wereld,’ fluisterde het gras. ‘Zoals zij kan toveren, is er niemand. Niemand weet zoveel als zij. Ze kan toveren wat ze wil. Knappe heks.’

In 'Hier is de boze heks' staan dertig verhalen over dingen die je kent: een zelfbedacht spel spelen, vliegeren, op onderzoek uit gaan, dromen, een wedstrijdje kastanjes gooien, hutten bouwen, varen op een vlot of een feestje geven. Maar met de boze heks in de buurt loopt alles natuurlijk net even anders dan je denkt.

Als de dieren op een dag het getover van de heks helemaal beu zijn, besluiten ze om te doen of de heks er niet is. De heks trekt zich terug in haar hutje en de dieren zijn blij dat het eindelijk rustig is in het bos. Maar al gauw blijkt dat het bos hartstikke saai is zonder toverende heks. Snel trekken de dieren naar het hutje van de heks, die maar al te blij is haar vrienden weer te zien.

‘Soep voor iedereen!’ zei de heks. ‘En als het niet genoeg is, tover ik er gewoon wat bij.’
De egel gaf de merel een zet. ‘Zie je nou dat het handig is, dat getover? Een heks in het bos, daar heb je wat aan.’

Hier is de boze heks’ is een verhalenbundel om keer op keer te lezen. Van de boze heks krijg je nooit genoeg!

Carlijn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.