HieperRian Visser

Terug naar lijst
 

Hieper

Titel: Hieper
Auteur: Rian Visser
Uitgeverij: Moon, 2011
ISBN: 978 90 48808922
Illustraties: Noƫlle Smit

Terug naar lijst

Sjeezen en stuiteren

Hieper is een lief, groen draakje. Hij is altijd vrolijk en enthousiast. Maar hij heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Hieper is een beetje druk. Hij stuitert en buitelt in het rond. Stilzitten en een boek lezen kan Hieper niet. Hij leest het liefst op rolschaatsen, zodat ‘ie tegelijkertijd door het huis kan sjeezen. Als hij lacht, komen er van plezier grote vlammen uit z’n mond. Zijn moeder neemt zelfs voor de zekerheid een emmertje water mee als ze samen op pad gaan! De moeders van andere draakjes klagen over Hieper:

‘Hieper is te druk.
Met hem erbij
gebeurt er steeds een ongeluk.’

Rian Visser en Noëlle Smit maakten samen het prentenboek over Hieper en ze noemden het precies zo: ‘Hieper’. Rian Visser bedacht het verhaal en schreef dat heel vlot en grappig in rijm op. Noëlle Smit maakte er vrolijke, kleurrijke tekeningen bij. Je ziet het drukke draakje in volle vaart over de bladzijden stuiteren. De kleuren in het prentenboek passen goed bij Hieper. Groen, roze, paars, geel, rood, blauw – lekker druk en alles door elkaar. Ook sommige letters bungelen op de bladzijden en hebben alle kleuren van de regenboog. En toch doet het geen pijn aan je ogen of is het onprettig lezen en kijken. Noëlle Smit heeft knap gespeeld met de kleuren en er is ook genoeg wit gelaten.

Hieper is écht een schattig draakje. Je kunt onmogelijk boos op hem worden. Iedereen kan nog zo hard roepen ‘doe niet zo hieper!’ of ‘houd je eens rustig’, maar dat werkt gewoon niet. Misschien ben jij zelf wel een klein ADHD-draakje en dan weet je: Hieper kan het niet helpen. Toch wil zijn moeder met hem naar de dokter.

De dokter pakt een doosje.
Hieper krijgt een pil

en een glaasje water...
...ineens is Hieper stil.

Maar Hieper voelt zich door de pil niet fijn, hij is niet meer zichzelf. Op de tekening ligt Hieper heel zielig op de bank voor de tv, zonder fut of energie. Zijn rolschaatsjes staan eenzaam naast de bank. Pas als zijn moeder hem geen pillen meer geeft, huppelt Hieper weer rond en zet hij de kamer op zijn kop. Er moet een betere oplossing zijn dan een pilletje, denkt zijn moeder. Ze denkt heel lang na en uiteindelijk komt ze met een super slim idee. Het prentenboek eindigt een beetje plotseling als Hiepers moeder de oplossing heeft gevonden. Maar het einde is wel mooi: Hieper hoeft niet meer voorzichtig te zijn en zijn energie in te houden, hij kan zijn enthousiasme juist gebruiken voor iets goeds en fijns!

Linda.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.