Hex en Co. - SOS fabelwezensEsther van Lieshout

Terug naar lijst
 

Hex en Co. - SOS fabelwezens

Titel: Hex en Co. - SOS fabelwezens
Auteur: Esther van Lieshout
Uitgeverij: Lannoo, 2017
ISBN: 978 94 014 4462 0
Illustraties: Marieke Nelissen

Terug naar lijst

Fabelachtig

De tienjarige Katrina Everhard - ofwel Kat - is een eigenzinnig meisje voor wie altijd alles moet kloppen.  Als ze op een dag wakker wordt met op haar linkeronderarm ‘een teken met zwarte lijnen in de vorm van een oog’ moet ze enorm schakelen. ‘Het was onmogelijk. En toch zag ze het.’

Al gauw komt Kat erachter dat ze iets kan wat niemand anders kan: fabelwezens zien. Vóór haar kon haar oudoom het, van wie Kat na zijn dood het landhuis Woestballing erft. En als haar moeder nog geleefd zou hebben, zou die het in haar plaats gekund hebben. Maar nu heeft Kat de bijzondere gave gekregen. Die is echter niet alleen maar leuk. Zo mag ze er met niemand over praten. Zelfs niet met haar vader, waardoor ze regelmatig in een lastig parket zit.

‘Dat is mijn vader! En hij wil u ontmoeten!’ fluisterde Kat. (…)‘Dat is toch geen probleem?’ zei Niemand en hij liep in de richting van de deur. ‘Nee!’ siste Kat (…) ‘U begrijpt het niet. Mijn vader heeft nog nooit een geest gezien!’

Gelukkig staat ze er niet alleen voor. Op Woestballing woont wel een heel bijzondere huishouding, van wie de leden al gauw haar vrienden worden en met wie ze samen probeert ervoor te zorgen dat fabeldieren verborgen blijven. Vanaf het moment dat Kat ingelijfd wordt in de Bewakings- en Opsporingsdienst Fabelwezens (BOF) verandert haar leven voorgoed. Er gaat een spannende nieuwe wereld voor haar open waarin vampiers, feeën, elven, centaurs, faunen, eenhoorns, weerwolven en dwergen rondlopen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Wanneer er elven worden ontvoerd gaat Kat samen met de BOF op onderzoek uit en belandt ze in een wel heel spectaculair avontuur.

Maar ‘Hex en Co. – SOS fabelwezens’ heeft ook een diepere, ontroerende laag. Op Woestballing komt Kat meer te weten over haar moeder die overleed toen ze vier maanden oud was. ‘Het geheim, het teken, dit huis waren allemaal verbonden met haar. Meer dan ze kon vermoeden.’ Deze verhaallijn maakt het boek tot meer dan een spannend verhaal. Je krijgt daardoor een band met Kat en leeft nog meer met haar mee.

Esther van Lieshout weet in ‘Hex en Co. – SOS fabelwezens’ een fantasiewereld te scheppen, zo precies en beeldend dat het lijkt alsof je er zelf in rondloopt. Samen met Kat, voor wie het ook nieuw is, leer je de wereld al lezende kennen. Van Lieshout koos kleurrijke namen voor haar personages: madame Mopsa, Giddius, Quilp en meester Alfrik. Ook nieuwe woorden als ‘vermompelen’ en de vele toepassingen van kaas – zo tast ‘Gaten Kaas’ je kortetermijngeheugen aan - zijn goed gevonden en maken de nieuwe wereld van Kat compleet. De zwart-wit potloodtekeningen van Marieke Nelissen zijn gedetailleerd en hebben iets ouderwets, waardoor ze goed bij het verhaal passen. Kortom, een boek waarin alles klopt! Maar goed dat het volgende boek over Kat niet lang meer op zich laat wachten.

Yvonne.

Leestip: Houd je van spannende en mysterieuze boeken? Dan is  De mysterieuze zolder van Eric Elfman misschien iets voor jou.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.