Het zwarte eiHan van der Vegt

Terug naar lijst
 

Het zwarte ei

Titel: Het zwarte ei
Auteur: Han van der Vegt
Uitgeverij: Gottmer, 2014
ISBN: 978 90 257 5689 5
Illustraties: Loes Riphagen

Terug naar lijst

Een reisje naar de maan

Droom je er wel eens van om op de maan te zijn? Wie zou daar wonen en wat is er te zien?

De zusjes Sam, Zus en Lot wonen in het rode ei. Dit is geen echt huis maar een ruimteschip. Hiermee maken ze reisjes naar de maan. Rijke toeristen vliegen met ze mee, want allemaal willen ze de Manelotten zien. Dit zijn vreemde groene wezens die in de ruimte wonen. Iedereen die terugkomt van een ruimtereis met de zusjes zegt dat ze de Manelotten hebben gezien. Maar dat is niet waar. Om toeristen niet teleur te stellen bedenken de meisjes een plan zodat de ruimtereizigers toch Manelotten kunnen zien.

Ondertussen krijgen de zusjes ongewenst bezoek van een spion. Het zwarte ei van astronauten Wijbrand en Drubbe wil namelijk ook naar de maan reizen. Zij beweren dat de zusjes helemaal niet op de maan zijn geweest. De bewoners van het dorp geloven Wijbrand en Drubbe en worden erg boos op Sam, Zus en Lot. Het rode ei duikt onder. Zal het ze toch lukken om als eerste op de maan te komen en daar Manelotten te ontmoeten?

‘Het zwarte ei’ is een vrolijk boek. Dat begint al op de eerste pagina. De verteller Sam spreekt je direct aan: ‘Hé daar! Wie hangt er boven de bladzijde? Weet je zeker dat je dit boek wilt lezen of kijk je gewoon even?’ Daarnaast zijn de gebeurtenissen in het boek grappig maar ook spannend. Je weet eigenlijk dat het niet kan, toch ga je het verhaal geloven. Dat komt omdat de zusjes overal een slimme oplossing voor bedenken. Ze weten zich goed te redden nadat hun ouders in een vorig boek ‘Het rode ei’ zijn omgekomen. Dit eerste boek van Han van der Vegt hoef je trouwens niet eerst te lezen voor je aan ‘Het zwarte ei’ begint.

Het boek gaat niet alleen over de ruimtereis. Het verhaal gaat ook over de krant. Is alles wat daarin staat ook echt waar? Dat is iets waar je over na gaat denken na het lezen van dit avontuur. Het ene moment zijn de zusjes heldinnen, het andere moment gelooft niemand in ze: ‘Jullie zijn gewoon een stel snotmeiden die de boel hebben belazerd’. Ook merk je dat de zusjes heel stoer zijn, maar toch wel hun ouders missen.

In het boek staan tekeningen van Loes Riphagen. Deze zijn in zwart-wit en lekker vrolijk. Dat komt omdat ze de figuren tekent alsof ze armen en benen hebben die van elastiek zijn. Net als de illustraties is het verhaal ook opgewekt. In een spannend avontuur lees je zomaar over een reisje naar de maan. Wie is daar nu niet nieuwsgierig naar?

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.