Het Zwanenmeer (maar dan anders)Francine Oomen

Terug naar lijst
 

Het Zwanenmeer (maar dan anders)

Titel: Het Zwanenmeer (maar dan anders)
Auteur: Francine Oomen
Uitgeverij: CPNB, 2003
ISBN: 978 90 743 3689 5
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Drieling in de problemen

Elk jaar is het weer afwachten of het kinderboekenweekgeschenk wel leuk is. Is het de uitverkoren schrijver gelukt om iets moois te maken? Francine Oomen wel. Met 'Het Zwanenmeer (maar dan anders)' schreef ze een ingetogen en origineel boek. Het verhaal dat ze vertelt heeft de vaart die we van haar gewend zijn, zit van begin tot eind goed in elkaar en - het belangrijkste - het boeit.

Francine Oomen is populair. En zo schrijft ze ook. Modewoorden als 'duh' schuwt ze niet en haar boekfiguren zijn altijd kinderen van nu. Bij Beer, Pip en Sam, de drieling die in dit geschenk de hoofdrol speelt, is dat ook zo. Sam is de hoofdpersoon. Ze is een meisje dat graag tegen de wereld om haar heen aanschopt, om te laten weten wie ze is en waar ze staat. Ze is een regeltante en houdt erg van kleren shoppen. Beer is haar dikke zus die altijd honger heeft, onder de puisten zit en graag leert. Samen zorgen de zussen voor hun broer Pip die bescherming hard nodig heeft. Pip is een engelachtige jongen die bezig is met schilderen, dans en klassieke muziek. Hij huilt snel en wordt gepest.

Oomen heeft er goed aan gedaan drie heel verschillende kinderen in haar boek neer te zetten. Niet alleen omdat het verhaal er spannender door wordt, maar ook omdat een kinderboekenweekgeschenk veel kinderen aan moet spreken. Elke lezer herkent wel iets in de drie. De drie kinderen zijn heel verschillend en toch horen ze bij elkaar. Daardoor delen ze ook dezelfde problemen. En die zijn niet mis! Moeder is overleden bij hun geboorte en vader is een wereldberoemd schrijver met een writer's block. Sam legt dat zo uit: 'Het komt erop neer dat je dag en nacht zit te zuchten en te steunen voor de computer, en dat er nauwelijks iets uit je vingers komt.'

Dat hun vader zijn verhalen niet op papier kan krijgen, is slecht voor het gezin. Het enorme huis waar de drieling woont, is erg verwaarloosd. De vijver in de tuin ziet eruit als erwtensoep en de kikkers die erin zitten, vinden de badkamer ín huis ook een lekker plekje…Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt de vader van de drieling ook nog een hersentumor. Maar ondanks alle problemen in zo'n dun boekje, is het bijna nergens zwaar op de hand. Die plekjes waar het wel even iets te dramatisch wordt, vergeven we Oomen dan ook.

We mogen ons verheugen in nog twee delen over de drieling. Dan vanuit het perspectief van Beer en Pip. Philip Hopman verdient ook een compliment voor de illustraties. Ze zitten, net als het verhaal, vol beweging.

Bas.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.