Het wonderlijke verhaal van Angelino BrownDavid Almond

Terug naar lijst
 

Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown

Titel: Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown
Auteur: David Almond
Uitgeverij: Querido Kinderboeken, 2018
ISBN: 978 90 451 2091 1
Illustraties: Alex T. Smith

Terug naar lijst

Ik weet nooit niks

Stel je voor. Je bent in de pauze op het schoolplein en hoort iemand roepen: ‘Moet je kijken!’
Dan ren je met alle anderen naar het raam van de schoolkeuken. En je ziet daarbinnen de kokkin jus maken, vanillevla kloppen en aardappelpuree stampen, en op de plank zit een engel.


Op een dag is hij er gewoon. Het engeltje Angelino belandt in de borstzak van buschauffeur Bert. Bert is al een poos een beetje chagrijnig. Hij rijdt namelijk al tien jaar met dezelfde bus over dezelfde wegen: hij heeft er meer dan genoeg van. Maar als Angelino in zijn leven komt knapt hij wonderbaarlijk op. Ook zijn vrouw Betty is weg van de kleine Angelino, die zo schattig fladdert en kleine scheetjes laat. Het engeltje blijkt dol te zijn op fruithartjes en slapen in een schoenendoos. Betty neemt hem mee naar de basisschool waar ze kokkin is. En zo fleurt Angelino ook de levens op van leerlingen als Jack – die de nieuwe Lionel Messi wil worden – en de lieve, innemende Nancy.

‘Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown’ is een anders-dan-andersboek. Het is natuurlijk een beetje een gek verhaal, over een engeltje dat zomaar uit de lucht komt vallen, maar schrijver David Almond doet het overkomen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Almond maakt veel taalgrapjes en zorgt telkens voor een rare wending in elk hoofdstuk waardoor je even glimlacht of aan het denken wordt gezet.

Vaak eindigt Almond zijn hoofdstukken spannend, met een soort cliffhanger over de mannen die Angelino willen ontvoeren. Het schurkenduo K. en ‘De Baas’ weet namelijk niet hoe snel ze achter Angelino aan moeten gaan. Wie zijn die twee toch? Stukje bij beetje kom je erachter. Tegen die tijd heeft Angelino de harten van alle kinderen, Bert, Betty én bijna alle juffen en meester veroverd. Dat is telkens ook goed te zien op de schattige zwart-witillustraties van Alex T. Smith.

Wanneer de twee ‘schurken’ Angelino toch te pakken krijgen, blijkt dat Angelino ook op hen een soort verzachtend effect heeft. Iedereen wordt een beetje liever en aardiger door Angelino. Of toch niet?

Houd je van verhalen met een snufje magie, en ben je een gevorderde lezer die niet vies is van lange zinnen waar je soms even over na moet denken? En vind je het leuk om te filosoferen over de diepere betekenis van een verhaal? Dan is ‘Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown’ een goede keuze voor jou. Het boek is niet alleen maar een beetje gek, want David Almond heeft ook zeker iets te vertellen over bijvoorbeeld (zelf)acceptatie, nadenken over je fouten, creativiteit en openstaan voor anderen en voor datgene wat op het eerste gezicht zo vreemd lijkt.

Lizan.

Leestip: In Iep!van Joke van Leeuwen komt er ook iemand met vleugeltjes uit de lucht vallen – het meisje Iep…

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.