Het WaterpaardDick King-Smith

Terug naar lijst
 

Het Waterpaard

Titel: Het Waterpaard
Auteur: Dick King-Smith
Uitgeverij: Moon, 2007
ISBN: 978 90 488 0011 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Haaieneieren en waterpaarden

Kirstie weet het zeker: het vreemde ei dat ze vanmorgen op het strand gevonden heeft, beweegt. Haar broertje Angus en Grompa, haar altijd mopperende opa, verklaren haar voor gek – het is gewoon een oud haaienei. Maar Kirstie bewaart het ei in een emmertje met water, en ’s avonds als iedereen slaapt, laat het ze bad vollopen. Het ei legt ze er voorzichtig in. Als ze de volgende ochtend gaat kijken, ziet ze een vreemd klein wezentje in het bad rond spetteren.

‘Het was ongeveer even groot als een pasgeboren katje, maar het had een hele andere vorm. Zijn hoofd leek met die brede neusgaten en rechtopstaande oren op een paardenhoofd, maar het had vier pootjes met zwemvliezen net als een schildpad. En net zo’n staart als een krokodil.’

Grompa gelooft zijn ogen niet als hij over de badrand kijkt. Hij weet namelijk wel wat het is: een waterpaard. 'Het Waterpaard' van Dick King-Smith gaat over dit bijzondere beestje, dat dol is op sardientjes en chocoladekoekjes. Kirstie en Angus moeten zweren dat ze niemand iets vertellen over het waterpaard. Samen met Grompa, die opeens niet meer moppert maar lacht, besluiten ze het waterpaard te verzorgen totdat het groot genoeg is om op eigen benen te staan.

Maar een waterpaard verzorgen, hoe doe je dat? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn, vooral omdat het beestje erg snel groeit. De badkuip is al binnen een dag te klein, de visvijver na een paar weken. Crusoë (zo hebben ze het waterpaard genoemd) kan volgens Grompa wel 15 tot 18 meter groot worden.

Crusoë is dol op zijn baasjes: als ze hem roepen komt hij meteen bovendrijven en draait zich op z’n rug om zich te laten aaien. Nadat ze hem met de kruiwagen hebben verplaatst naar een meertje in de buurt, moeten Angus en Kirstie hem dat gedrag afleren. Stel je voor dat hij ook zo enthousiast op andere mensen reageert! ‘Dan komen hier hordes journalisten die stukjes over hem in de krant willen schrijven. Voor je het weet maken ze plannen om hem in een dierentuin te stoppen. Tenminste, als niet eerst een jager hem doodt, zijn hoofd opzet en dat vervolgens als een trofee aan de muur spijkert.’ Hoe moeten Angus en Kirstie dit probleem oplossen?

Misschien ken je schrijver Dick King-Smith al van zijn verhalen over de avonturen van het varkentje Babe, die - net als 'Het Waterpaard'- ook verfilmd zijn. Het verhaal van 'Het Waterpaard' is soms spannend, maar vooral grappig en ontroerend. Als je dit boek gelezen hebt, wil je vast ook een waterpaard als huisdier!

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.