Het voorgevoelLinda Newbery

Terug naar lijst
 

Het voorgevoel

Titel: Het voorgevoel
Auteur: Linda Newbery
Uitgeverij: Lemniscaat, 2005
ISBN: 978 90 563 7737 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Vriendschap zonder grenzen

Heb je ook wel eens het gevoel dat er iemand achter je staat? Zo dichtbij dat je zijn adem in je nek voelt? Of ken je het gevoel dat je zeker weet dat er iemand naar je staat te kijken? Maar als je je dan omdraait, staat er helemaal niemand.
Dat gevoel heeft Henry. Maar bij hem blijft het niet bij een gevoel, er staat echt iemand naar hem te kijken!

Auteur Linda Newbery heeft met ‘Het voorgevoel’ een mooi verhaal geschreven, dat je meteen grijpt en je pas loslaat als je het allang uit hebt. Het is een boek dat je niet zomaar in twee of drie zinnen kunt samenvatten.

Henry is verhuisd van de grote stad Londen naar het rustige platteland en hij vraagt zich af of hij ooit nieuwe vrienden zal maken, zeker nadat hij zijn onaardige buurmeisje Grace ontmoet heeft. Maar als hij Graces oudtante Dottie leert kennen, voelt hij zich een stuk beter. Hij heeft het gevoel dat hij Dottie al zijn hele leven kent. Dottie lijkt hem ook te kennen. Ze zegt dat hij precies op haar liefde van vroeger lijkt, Henry. Maar Henry is omgekomen in de oorlog.

Merkwaardige dingen gebeuren, meteen al in de eerste nacht van Henrys nieuwe leven. Want wie is die man die hij beneden bij het tuinhekje ziet staan? Waarom dansen er vuurvliegjes om het hoofd van de man, terwijl er helemaal geen vuurvliegjes in Engeland leven? En waarom voelt Henry zich precies hetzelfde als hij?

‘Terwijl Henry naar de man stond te kijken, kreeg hij het vreemde gevoel dat hij tegelijkertijd beneden bij het hek en boven in zijn kamer was. Hij voelde de vloerplanken onder zijn blote voeten en rook de stoffige warmte van zijn slaapkamer, die zo lang leeg had gestaan. Tegelijkertijd rook hij de geur van koel gras en bladeren; hij was zich bewust van het gewicht van het jasje op zijn ene schouder en voelde de vleugels van insecten langs zijn gezicht scheren.’

Maar er gebeuren meer geheimzinnige dingen. Waar komen de vliegtuigen vandaan, die Henry hoort ‘s nachts en hoe kan het dat hij de enige persoon lijkt te zijn die deze dingen hoort en ziet?

Dit nieuwe boek van Linda Newbery is een mysterieus verhaal over twee verschillende werelden. Newbery heeft twee verhalen op fascinerende wijze mooi met elkaar verweven. De verhalen spelen in twee tijden en hoewel beide Henry’s heel verschillende dingen meemaken, lijkt het net alsof ze één zijn.

‘Het voorgevoel’ is een prachtig geschreven verhaal over liefde en vriendschap zonder grenzen. Na het lezen van dit boek zul je nooit meer een spelletje Scrabble kunnen spelen zonder te letten op de betekenis van de woorden!

Anne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.