Het verraad van WaterdunenRob Ruggenberg

Terug naar lijst
 

Het verraad van Waterdunen

Titel: Het verraad van Waterdunen
Auteur: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido, 2006
ISBN: 978 90 451 0310 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Gruwelijkheden en verraders

Robbe zit op zolder als Spaanse soldaten zijn huis binnenvallen. ‘Kom eruit, Jan Benthyn. Smerige ketter!' Jan is Robbe's vader. Robbe vlucht door het raam de goot in, waar hij verlamd van angst wacht hij op wat komen gaat. En wat komt is vreselijk...

Niet alleen Robbes vader, maar ook zijn moeder wordt op gruwelijke wijze vermoord. Het is 1572 en er is een opstand in de Lage Landen tegen de Spaanse koning, die hier toen de baas was. De Spanjaarden waren katholiek en iedereen die kritiek had op de katholieke Kerk, was in hun ogen slecht, het waren ketters. De Spanjaarden wilden alle ketters op de brandstapel gooien. Robbe komt vreselijk genoeg bij deze Spaanse soldaten terecht. Als slaaf, als mochilero. En zo'n mochilero was in de ogen van de Spanjaarden niets waard. Ze moesten keihard werken, kregen nauwelijks te eten en zaten 's nachts vastgeketend. Als een mochilero doodging, kochten ze gewoon weer een nieuwe! Robbe is echt een pechvogel, hij wordt ook nog het slaafje van José, een erg wrede soldaat. Robbe wil wel dood van ellende.

Rob Ruggenberg schreef een boek vol gruwel en ellende. Daar moet je wel tegen kunnen, want ook kinderen gaan in dit boek dood. Veel kinderen waren in de Tachtigjarige Oorlog wees, doordat de Spanjaarden hun ouders vermoordden. Om te overleven trokken deze kinderen rond en roofden en plunderden om in leven te blijven. De meisjesbende van Lieve en Lo, die Robbe leert kennen als hij ontsnapt, is waanzinnig sluw en sterk. Ze zijn de Spanjaarden keer op keer te slim af. Een keer laten ze zelfs een hele troep paarden van de Spanjaarden op hol slaan. Ze deinzen er ook niet voor terug om Spanjaarden te doden.

Met deze meiden komt Robbe op het eiland Waterdunen terecht. Daar lijken ze veilig, maar omdat Robbe in de val loopt en weer in handen komt van José, loopt dat anders. Zelfs Enghel, die veel dingen van tevoren voelt aankomen, kan hen niet meer redden.
‘Het verraad van Waterdunen' is echt een superspannend verhaal. De schrijver verveelt je niet met lange beschrijvingen, of uitleg over de tijd, waarin het verhaal zich afspeelt. Je rolt van de ene moordpartij in de andere en achtervolgingen volgen elkaar op. Actie dus! Het boek kan zo verfilmd worden, want je ziet het allemaal voor je. Veel tijd om na te denken over wat er allemaal voor akeligs gebeurt, heb je gelukkig niet, want daar is de volgende scène alweer...

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.