Het verhaal van Mademoiselle OiseauAndrea de la Barre de Nanteuil

Terug naar lijst
 

Het verhaal van Mademoiselle Oiseau

Titel: Het verhaal van Mademoiselle Oiseau
Auteur: Andrea de la Barre de Nanteuil
Uitgeverij: Van Goor, 2017
ISBN: 978 90 003 5642 3
Illustraties: Lovisa Burfitt

Terug naar lijst

Verrassingen, geheime kamers en soms een wijze les

Je hoeft maar naar de kaft van ‘Het verhaal van Mademoiselle Oiseau’ te kijken en je weet: dit is een bijzondere dame. Ze draagt een lange chique jurk, naaldhakken en een uitbundig versierde hoed, waar haar rode haar onder vandaan piept. Achter haar aan loopt een hele stoet katten. ‘Wauw’ is het eerste woord dat in je opkomt als je dit boek in handen krijgt.

Het boek is met 20x27,5 centimeter groter dan een gemiddeld boek. Het stevige gladde papier is overladen met de prachtigste illustraties. Mode-illustrator Lovisa Burfitt heeft zich flink uitgeleefd met waterverf, inkt, potlood… Alle tekeningen zijn zwierig en vol energie. Rommelig haast, maar dan wel op een sierlijke manier. Lovisa Burfitt weet de gemoedstoestanden van de personages goed weer te geven. Van het uitbundige van Mademoiselle Oiseau, tot het onzekere van Isabella. En van de kattensnoetjes straalt de ondeugd af. Op sommige pagina’s spatten de kleuren in je gezicht. Andere pagina’s zijn rustiger: tekeningen met zwarte inkt en alleen een paar details, zoals het haar van Mademoiselle, in kleur. De eerste letter van elk hoofdstuk is een tekening. Kunstwerkjes! De stokjes van de A zijn bijvoorbeeld gemaakt van twee duiven met gespreide vleugels, waarbij hun staarten het horizontale lijntje vormen.

Het sprookjesachtige verhaal van Andrea de la Barre de Nanteuil is net zo sprankelend als de illustraties. Op een dag drukt de negenjarige Isabella op het verkeerde knopje in de lift. Ze belandt niet bij haar eigen woning op de vierde verdieping, maar bij Mademoiselle Oiseau op de vijfde. Mademoiselle is een raadselachtige dame. Ze woont in Parijs in een appartement vol tierelantijntjes, katten, kleur en geheime kamers. Niemand kent haar echt, want ze komt nooit buiten. Zelfs voor boodschappen stuurt ze een van haar tweeënveertig (!) katten op pad, met een mandje en een lijstje. Maar ze ontvangt Isabella hartelijk. Voortaan bezoekt Isabella het appartement en het dakterras van Mademoiselle Oiseau regelmatig. Hoe groot het contrast tussen de twee ook is, er ontstaat een bijzondere vriendschap. De schuchtere, haast onzichtbare Isabella bloeit langzaam op. Mademoiselle overlaadt haar met verrassingen, geheime kamers en soms een wijze les:

‘Maar soms voelt het alsof ik in een droom rondloop.’
‘Wat is het probleem?’ vraagt Mademoiselle. ‘Laat je dromen er zijn, als ze toevallig dromen zijn. Zij hebben toch ook recht om mee te doen?’

‘Het verhaal van Mademoiselle Oiseau’ gaat over vriendschap en zelfverzekerdheid, en balanceert op het randje van wat écht is en wat fantasie is. Het boek is vreemd. Leuk-vreemd, maar evengoed moet je wel houden van verhalen die ‘anders’ zijn. Geen eenvoudig wegleesboek, dus. Maar houd je van Parijs, mooie jurken, uitbundigheid, hemelbedden, kroonluchters, hakken, bijzondere knopen, flessenpost die komt bovendrijven in een zwembadje, parfum, katten, katten en nog eens katten? Dan zul je je helemaal thuis voelen bij Mademoiselle Oiseau!

Karine.

Leestip: Mademoiselle Oiseau is niet de enige die dol is op jurken. Dennis in De jongen in de jurk van David Walliams en Quentin Blake is er ook gek op!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.