Het verhaal van de koningszoon van IerlandPadraic Colum

Terug naar lijst
 

Het verhaal van de koningszoon van Ierland

Titel: Het verhaal van de koningszoon van Ierland
Auteur: Padraic Colum
Uitgeverij: Christofoor, 1999
ISBN: 978 90 623 8725 0
Illustraties: Jane Ray

Terug naar lijst

Een poëtische zoektocht

Deze herdruk van 'Het verhaal van de koningszoon van Ierland' is bij uitgeverij Christofoor verschenen ter gelegenheid van het afscheid van Tom Rosenberg, de oprichter van deze uitgeverij.
Het is een bijzonder mooi uitgevoerd boek. Niet in de laatste plaats door de illustraties in kleur van Jane Ray.
Het boek is een verzameling van Keltisch-Ierse sprookjes, zoals ze eeuwenlang in Ierland werden verteld en bezongen en waar schrijver Padraic Colum heel goed geluisterd heeft.

Als een rode draad door deze sprookjes lopen de lotgevallen van de oudste zoon van de Ierse koning Connal. Deze koningszoon is zo onhandelbaar, dat zijn vader en de staatsraad besluiten hem zijn eigen gang te laten gaan. De jongen doet niets anders dan paardrijden en jagen. Tot hij op een dag een grijsaard ontmoet die tegen zichzelf kaart speelt. De koningszoon speelt dan met de man en wint twee keer. De derde keer echter verliest hij en nu blijkt dat de grijsaard de duistere koning van de Zwarte Achterlanden is. De koningszoon krijgt nu een moeilijke opdracht. Hij moet binnen een jaar en een dag de woonplaats van de duistere koning vinden en hem drie haren uit zijn baard trekken. Dit lukt hem met hulp van Fedelma, één van de drie dochters van de duistere koning. De koningszoon wil met Fedelma, nu zijn bruid, naar zijn land terugkeren. Zij wordt echter ontvoerd door de koning van Nevelland en de jonge zoon moet onder veel beproevingen haar terug zien te krijgen.

Een nadeel, of misschien door het sprookjesachtige karakter van het boek juist niet, is dat je geen binding krijgt met de hoofdpersoon. Hij blijft anoniem. Zijn voornaam wordt niet vermeld, voor de lezer blijft hij de koningszoon van Ierland.
Er is ook geen sprake van enige karakterontwikkeling. Ook wordt er in het verhaal geen enkele spanning opgebouwd. De verhalen vloeien als het ware voort. Het is soms ook moeilijk de draad van het verhaal - de zoektocht van de koningszoon naar zijn ontvoerde bruid - vast te houden. Het is geen boek dat je pakt om in één adem uit te lezen. Nee, het is een boek om van te genieten. Genieten van prachtige taal en wonderschone beelden. Een boek waarin je een stukje leest, het weglegt om het op een later tijdstip weer te pakken en waar je dan weer evenveel vreugde aan beleeft als de vorige keer. Het verhaal is eigenlijk één groot gedicht. En wie van gedichten houdt en geduld heeft zal werkelijk genieten van 'Het verhaal van de koningszoon van Ierland'.

Isabel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.