Het verhaal van de gelaarsde poesBeatrix Potter

Terug naar lijst
 

Het verhaal van de gelaarsde poes

Titel: Het verhaal van de gelaarsde poes
Auteur: Beatrix Potter
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2016
ISBN: 978 90 5116 577 7
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Kat met laarzen

De meeste poezen houden er van om een beetje te luieren en geaaid te worden door hun baasje. Maar er zijn ook poezen die er graag op uit trekken en de meest spannende avonturen beleven. Het boek ‘Het verhaal van de gelaarsde poes’ gaat over zo’n kat. Haar naam is Kitty en ze woont bij een oude dame. De kat vindt zichzelf zo bijzonder dat zij zichzelf ‘juffrouw Catherine St. Quintin’ noemt. Jetje en Pinkie zijn twee andere katten waar Kitty mee om gaat. Zij hebben allebei weer een andere naam voor Kitty. Jetje noemt Kitty ‘Q’ en Pinkie gebruikt de naam ‘Squintums’..

Kitty is een bijzondere kat, zo draagt ze graag een herenjasje met daaronder een paar laarzen. Het baasje van Kitty vindt het vreemd dat haar kat er in de ochtend soms net wat anders uit ziet dan ’s avonds. Soms lijkt de staart van de kat net wat dikker of heeft ze ineens een zwart kinnetje. De ik-persoon, een bekende van de oude dame, komt erachter waarom dat is: ‘Het duurde een hele tijd voor ik in de gaten had dat er eigenlijk twee zwarte katten waren!’ Kitty is een slimme kat die in de nacht graag jaagt, daarvoor heeft ze een plan: ‘Als zij ’s nachts op jacht ging, nam Pinkie haar plaats in tot ze thuiskwam’. Dat heeft Kitty goed geregeld!

Maar op een avond heeft Pinkie ook zin om mee op jacht te gaan. Kitty keurt het goed en samen gaan ze op pad. Ze lenen een geweer, maar als snel blijkt dat Kitty daar niet mee overweg kan, ze raakt niet één muis. Ze raakt per ongeluk wel iets anders, wezel Smalle Sjaak. Hij schreeuwt dat ze het geweer moet afgeven omdat ze niet met wapens om kan gaan. Maar Kitty heeft de kogels en die geeft ze niet zomaar af. Daar laten de wezels het niet bij zitten. Uiteindelijk raakt Kitty gewond wanneer ze met haar poot in een val terechtkomt. Zou het nog goed komen met de boze wezels en Kitty die er ’s nachts tussenuit is gepiept?

De tekst van het verhaal is al meer dan honderd jaar oud. Het is geschreven door Beatrix Potter. De tekst is best ingewikkeld. Dat komt omdat er veel verschillende namen worden gebruikt voor Kitty. Daarnaast komen er ook veel personages in het verhaal voor. Dat zorgt ervoor dat het soms moeilijk is om het verhaal te kunnen volgen. Verder is het verhaal grappig, omdat Kitty zich heel stoer voordoet, maar dat eigenlijk niet is.

Quentin Blake maakte de tekeningen bij het verhaal. Veel tekeningen staan in een kader en zijn met een losse lijn getekend. Het boek ziet er daardoor een beetje statig uit. Soms lijkt het wel of de tekening een beetje gekrast is omdat er veel lijnen over elkaar gezet zijn. De tekeningen zijn met aquarel ingekleurd. Daardoor passen ze wel bij het oude verhaal.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De wondertuinvan Gerda Dendooven.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.