Het verboden eilandHelma Camp

Terug naar lijst
 

Het verboden eiland

Titel: Het verboden eiland
Auteur: Helma Camp
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 6792 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Terug in de tijd

‘Welkom aan boord. Mijn naam is Van Zeil, uw kapitein. Gefeliciteerd. U bent geselecteerd om als eerste contact te maken met de Eilandbewoners. Zoals de meesten van u weten, leven wij al eeuwen op dezelfde manier. Alleen de Leider en zijn zoon hebben één keer per jaar contact met de buitenwereld.’

En dan te bedenken dat deze mysterieuze plek een Nederlands eiland in de Noordzee is! Samen met haar moeder en nichtje Jennifer gaat de twaalfjarige Nikki voor vijf dagen op vakantie naar het Eiland. De twee nichtjes liggen elkaar totaal niet, maar zijn hier op elkaar aangewezen. Een groep van zo’n twintig mensen wordt met een boot naar het sobere eiland gebracht: water halen bij een waterpomp, hun eigen kruiden en geneesmiddelen, geen geld maar ruilhandel, geen internet, geen warme douche…

Honderd jaar lang is het Eiland, bij wijze van cultuurproject, door niemand bezocht. Waarom het contact tussen het Eiland en de buitenwereld na die honderd jaar langzaamaan hersteld wordt, is niet helemaal duidelijk. En hoe Nikki’s moeder het voor elkaar heeft gekregen om bij de eerste toeristengroep te horen ook niet. Het idee voor ‘Het verboden eiland’ is superorigineel. Heel geloofwaardig is het alleen niet dat er in de Noordzee – zo dicht bij de moderne wereld – een eiland ligt dat haast buiten de werkelijkheid lijkt te staan. In het echt zouden de Eilandbewoners wetenschappers en toeristen vast geen honderd jaar afzijdig weten te houden.

Direct valt Nikki en Jennifer de vreemde sfeer op. Nergens op straat lopen mensen of spelen kinderen. Alle huizen zitten potdicht. De enige contacten die ze met de Eilandbewoners hebben zijn vluchtig gefluisterde waarschuwingen en hulpkreten. Bijvoorbeeld: ‘Dingen zijn hier niet wat ze lijken…’ En: ‘Wij Eilanders hebben jullie hulp nodig.’ Nikki en Jennifer belanden in een gevaarlijk nachtelijk avontuur dat haast niet goed kán aflopen. Ze ontdekken dat criminelen de Eilandbewoners gegijzeld houden. Aan hen de taak de zoon van de vermoorde Leider te bevrijden, die in een grot gevangen wordt gehouden. Lukt het de nichtjes een einde te maken aan de gijzeling?

Vriendschap, dapperheid, een gijzeling, je leven wagen voor een ander, een spoortje verliefdheid… Helma Camp heeft het allemaal in ‘Het verboden eiland’ weten te verwerken. Het is een spannend en mysterieus boek dat je aan het denken zet. Stel je toch eens voor dat zo’n eiland echt bestaat... Hoe houd je jarenlang een samenleving in stand die zo afwijkt van ‘de echte wereld’? Voel jij je eigenlijk wel thuis in onze moderne maatschappij? Zou jij willen wonen op een eiland waar de tijd heeft stilgestaan?

Helaas kom je niet te weten hoe het na het avontuur van de nichtjes verdergaat met de Eilandbewoners. Maar dat kun je dan mooi zelf fantaseren!

Karine.

Leestip: Reis door naar het volgende eiland in 'Nim's eilandvan Wendy Orr.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.