Het verbluffende verhaal van Adolphus TipsMichael Morpurgo

Terug naar lijst
 

Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips

Titel: Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips
Auteur: Michael Morpurgo
Uitgeverij: Clavis, 2007
ISBN: 978 90 501 6492 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Vlechtjes, prikkeldraad en vriendschap

‘De verrassing komt helemaal aan het einde. Dus niet vals spelen, Boowie. Niet kijken hoe het afloopt.’

Dat schrijft zijn oma aan de twaalfjarige Michael. Bij het briefje zit een verhaal. Nou ja, een stuk uit het dagboek van oma. Van toen zíj twaalf was, in de oorlog.

‘Op de voorpagina had ze met plakband een zwartwitfoto geplakt (meer bruin dan wit eigenlijk) van een meisje dat erg op mij leek, en dat in de camera lachte, terwijl ze een grote zwart met witte kat in haar armen had.’

En zo krijgt Michael het verhaal te lezen over de verloren kat, het eigenwijze meisje Lily en de Amerikaanse soldaat. En natuurlijk over de oorlog. Lily woont in Engeland, in een klein dorpje aan zee. Haar vader is soldaat en vecht ergens in Afrika tegen de Duitsers. Ze mist hem natuurlijk, maar ze is ook boos op hem. Waarom is hij weggegaan? Boeren hoeven niet in het leger. Haar moeder en opa doen al het werk nu samen. En stel je voor dat haar vader dood gaat! Net als Barry’s vader, die bij Duinkerken is neergeschoten. De enige die Lily begrijpt en troosten kan is Tips: ‘de beste (en de grootste) kat van de hele wereld en ik hou meer van haar dan van wie of wat dan ook’.

Dan verandert alles. Eerst wordt Lily vrienden met Adie, een Amerikaanse soldaat uit het legerkamp vlakbij. Lily doet hem aan zijn drie zusjes denken, zegt hij. Dat komt door haar vlechtjes waarschijnlijk, want verder zijn ze heel anders: Adie is zwart en Lily is blank.

Niet lang na die eerste ontmoeting krijgen de bewoners van het dorp te horen dat ze allemaal moeten verhuizen: het leger heeft het strand en het hele gebied eromheen nodig om te oefenen. Moet je je voorstellen!

Maar het wordt nog erger, want Tips raakt kwijt. Lily gaat steeds weer het gevaarlijke, verboden gebied in om haar te zoeken. Onder het prikkeldraad door. Ze kan Tips toch niet in de steek laten? Adie vindt het helemaal niet goed en belooft dat hij zelf Tips voor haar zal vinden. Maar gaat hem dat nog lukken voor hij naar Frankrijk moet om te vechten? En komt hij zelf ooit nog terug?

Daar kom je achter als je ‘Het verbluffende verhaal van Adolphus Tips’ van Michael Morpurgo helemaal uitleest. En dat is niet moeilijk! Het is een prachtig, spannend boek dat je helemaal opslokt. Als je onderaan de laatste bladzijde bent, wil je meteen opnieuw beginnen…

‘Eerst kon ik maar niet bedenken wat het was. Toen wist ik het. Het was het geronk van motoren, van jeeps, van vrachtwagens, tanks. Het was het geronk van de oorlog.’

Hanneke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.